„Franciaország, Németország és Olaszország retteg attól, hogy Oroszországot megalázzák”

Emmanuel Macron francia elnök (b) és Mario Draghi olasz kormányfõ sajtótájékoztatót tart Rómában 2021. november 26-án. MTI/EPA/LAPRESSE/Roberto Monaldo
not image

Nagy Noel

2022. május 23. - 21:28

Érdekes gondolatmenet jelent meg az egyik legbefolyásosabb brüsszeli lapban, amely a háború kimenetelét is befolyásolhatja.

A Politico egyik cikke szerint ugyanis Ukrajna közelmúltbeli katonai sikerei miatt a francia, német és olasz vezetők azon kezdtek aggódni, hogy az ukrán győzelme „megalázó” lenne Oroszország számára, ami pedig új politikai problémákhoz vezetne.

Az európai ügyekben erősen jártas lap állítása szerint éppen ez magyarázza azt, hogy néhány európai ország titokban amellett érvel, hogy egy olyan megoldást találni a konfliktusnak, amivel Moszkva valamelyest arcot tud menteni, akár azzal, hogy ukrán területeket kapnak.

A Politico állítása szerint a nyugat-európai vezetők azért rettegnek Oroszország megalázásától és az ukránok győzelmétől, mert szerintük az destabilizálhatja az orosz politikát, így pedig a jövőbeli energiaügyi együttműködés lehetetlenné válna.

Emmanuel Macron és Olaf Scholz is hangsúlyozták a közelmúltban, hogy bár Ukrajna szuverén döntése, hogy mihez kötik az oroszokkal köttetendő tűzszünetet, azt kifejezték, hogy jobb lenne minél hamarabb tűzszünetet kötni.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Macron ráadásul a közelmúltban kvázi deklarálta, hogy Európa nem áll háborúban Oroszországgal és egy új biztonsági stratégiát kell kidolgozni, ha eljön a béke. A Politico megjegyzi, emiatt a közép-kelet-európai országok meglehetősen aggódni kezdtek.

A brüsszeli lap szerint annak ellenére, hogy nyilvánosan Ukrajna támogatására szólítanak fel, az a tény, hogy ez a három ország hasonló álláspontra jutott, nyomás alá helyezheti Kijevet, hgoy kezdjenek el tárgyalni.

A Politico egy névtelen amerikai tisztviselő megszólaltatásával megjegyezte, az Egyesült Államok nem aggódik afelől, hogy az Ukrajna mögötti koalíció felbomlana, szerintük ugyanis továbbra is egy közös cél egyesíti őket.