Macron: határozott “vörös vonalakra” és a szankciók végrehajtására van szükség Oroszországgal szemben

Emmanuel Macron francia államfő (b) sajtótájékoztatót tart a dél-franciaországi Nizzában 2020. október 29-én. A francia államfő beszédében elítélte a nizzai Notre-Dame-bazilikánál korábban elkövetett késes támadást és ígéretet tett arra, hogy francia területen további katonákat vonultatnak fel az imahelyek - közöttük a templomok - védelmére. A támadó késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. MTI/AP/Reuters/Eric Gaillard
not image

Kornis Vivien

2021.április.19 - 16:05

Hitelességre, egyértelmű határok felállítására, és a bejelentett szankciók végrehajtására van szükség Oroszországgal szemben a francia elnök szerint az ukrán határon egyre csak fokozódó feszültség miatt.

Előzmény:

A nemzetközi közösségnek meg kell húznia a határokat Oroszországgal

– közölte Emmanuel Macron francia elnök. Hozzátette: a belengetett szankciókat végre kell hajtani a Vlagyimir Putyin orosz elnök által tanúsított, elfogadhatatlan magatartás után, de ezek a szankciók önmagában nem elegendőek. 

Macron a CBS Face the Nation műsorának vendégeként elmondta, hogy teljes mértékben egyetért Biden amerikai elnökkel abban, hogy párbeszédet kell folytatni Oroszországgal, ám fontosnak tartja a nemzetközi egységet és ennek egyértelművé tételét Putyinnal szemben.

Ez az egyetlen út ahhoz, hogy hitelesek legyünk. Úgy gondolom, hogy önmagukban a szankciók nem elegendők, de részei a csomagnak. Én leginkább az építő jellegű párbeszédet részesítem előnyben, de a konstruktív és hatékony párbeszédhez hitelességre van szükség

– magyarázta a francia elnök. 

Több mint 30 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határnál, ez pedig aggodalomra ad okot: orosz betöréstől lehet tartani. 2014 óta nem volt jelen ennyi orosz katona Ukrajna határánál, Macron pedig közölte: egyetért Bidennel abban, hogy ez elfogadhatatlan szintű feszültséget jelent.

Egyértelmű vörös vonalakat kell meghúznunk Oroszországgal szemben, hogy hitelesek legyünk

– hívta fel rá a figyelmet a politikus. Elismerte, hogy a nemzetközi közösség eddig “naivan közelített” Oroszországhoz. 

Úgy gondolom, hogy ami néhány évvel ezelőtt történt Ukrajnával, nem diplomáciai kudarc, hanem az Ororszországgal szembeni kollektív hitelesség kudarca

– jelentette ki Macron az Obama-kormány “vörös vonalára” célozva a Bashar al Assad szíriai diktátor által 2013-ban  használt vegyi fegyverekkel kapcsolatban – szerinte ez a tétlenség bátorította fel Putyint. Néhány hónappal később Oroszország elcsatolta a Krím-félszigetet Ukrajnától, amit a nemzetközi közösség széles körben elítélt, az Egyesült Államok pedig szankciókat vetett ki Putyinnal szemben.

Biden csütörtökön újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben a kémkedésre és a politikai beavatkozásra válaszul. Az amerikai elnök szerint megengedhetetlen az idegen hatalmak beavatkozása a demokratikus folyamatokba.