Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Macron “biztonsági garanciás” javaslata nem nyerte el mindenki tetszését

Fotó: MTI/EPA/Pool/Yoan Valat
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A francia elnök azt javasolta a Nyugatnak, hogy fontolja meg a “biztonsági garanciákat” Oroszországnak, ám e javaslat nem igazán nyerte el a nyugati vezetők tetszését.

A Sky News jelentése szerint Emmanuel Macron francia elnököt komoly bírálatok érték, amiért azt javasolta, hogy a Nyugat fontolja meg, hogy biztonsági garanciákat nyújtson Oroszországnak, amennyiben Moszkva beleegyezik a háború befejezését célzó tárgyalásokba.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

A TF1 francia televíziónak adott interjújában a francia elnök kijelentette, meglátása szerint Európának elő kell készítenie jövőbeli biztonsági struktúráját, ezzel együtt pedig azon is el kell gondolkodnia, hogy “hogyan adhat biztonsági garanciákat Oroszországnak, amikor az visszatér a tárgyalóasztalhoz”.

Kijevben érthető módon igen komoly felháborodást váltott ki a francia elnök kijelentése, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legfőbb tanácsadója, Mihajlo Podoljak pedig úgy fogalmazott, hogy a világnak van szüksége biztonsági garanciákra Oroszországtól, nem pedig fordítva.

Kijelentette, a civilizált világnak biztonsági garanciákra van szüksége a “Putyin utáni Oroszország barbár szándékai kapcsán”. Noha Kijev részéről várható volt ez a reakció, Macron kijelentései több, Oroszországgal határos balti országban is visszatetszést váltott ki.

Alexander Stubb volt finn miniszterelnök például úgy fogalmazott, “alapvetően nem ért egyet” Macronnal. Mint ismert, a háború kezdete után nem sokkal több alkalommal is sor került béketárgyalási próbálkozásokra, ám ezek kivétel nélkül sikertelenül zárultak.

Míg Kijev álláspontja szerint kizárólag akkor kerülhet sor béketárgyalásokra, ha Oroszország leállítja invázióját és kivonul a jelenleg megszállt ukrán területekről, a Kreml továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a Putyinnal való tárgyalások előtt a Nyugatnak el kell ismernie a Moszkva által szeptemberben bejelentett illegitim annexiókat.