A Maceket is megfertőzheti az egyik legveszélyesebb Windowsos vírus

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 24. - 23:10

A Windows-júzerek számára ismerősen cseng az XLoader neve – a számítógépes vírus új törzséről kiderült, hogy már a Maceket is megtámadhatja.

Az adatlopó malware cross-platformmá vált, vagyis ezentúl nem csupán a Windows operációs rendszerrel működő komputereket és laptopokat, hanem a Maceket szintúgy megfertőzheti – írta a MacRumors hírportál.

A malware-t macOS-en először a Check Point Software kutatói fedezték fel, és rájöttek, hogy első körben a dark weben árusították 49 dollárért cserébe, ezt követően több mint 69 országban terjesztették szét.

Az áldozatok többsége az Egyesült Államok területéről számolt be arról, hogy valamiért lassabban működnek Macjeik, később bebizonyosodott, hogy az XLoader vírus áll a meghibásodások mögött, nem pedig hardveres problémákról van szó.

Az elmúlt három évben több mint ezer malware-ellenes kampányt indítottak a vírus felszámolása érdekében, ám a program olyannyira kifinomult, hogy saját magát képes frissíteni, ezért az újonnan felbukkanó törzsek továbbra is potenciális veszélyekkel fenyegetik a számítógépeket.

Yaniv Balmas, a Check Point igazgatója elmondta, mivel egyre többen vásárolnak macOS-szel futó komputereket, ezért nemcsak a felhasználói piacon figyelhető meg a népszerűség növekedése, hanem ezzel párhuzamosan sajnos a vírusok elterjedése is intenzívebbé vált:

Miközben még mindig jelen van némi rés a Windowsos és macOS-es malwere-ek között, ez a hézag folyamatosan szűkül, ezért a vírusok egyre veszélyesebbé formálódnak, így nem árt, ha nyomon követjük őket.”