Szigorúbbak a börtönben M. Richárddal, a Dózsa György úti gázolóval, mint egy fegyházban

Fotó: Budapest, 2017. augusztus 21. M. Richárd beszáll egy gépjármûbe a Budai Központi Kerületi Bíróság Fõ utcai épületénél 2017. augusztus 21-én. A bíróság elrendelte a házi õrizetét a férfinak, aki a gyanú szerint 2017. május 15-én érvényes vezetõi engedély nélkül autójával a Dózsa György úton halálos közúti balesetet okozott. Két ember életét vesztette, ketten súlyosan, hárman könnyebben sérültek meg, miután két gépjármû trolibuszmegállóba csapódott. MTI Fotó: Mohai Balázs
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 24. - 16:17

M. Richárdot a 2017. május 15-én, a fővárosi Dózsa György úton két halálos áldozatot követelő közúti balesetért három és fél év szabadságvesztésre ítélte a törvényszék, melyet a szombathelyi börtönben, szigorú fogvatartási körülmények között tölt jelenleg.

“A jogerős ítélet szerint fogház fokozatban kell letöltenie Richárdnak a büntetését. Ez formailag meg is van, de jelenleg a büntetés-végrehajtás négyes őrzési fokozata szerint tartják, ami rosszabb, mintha fegyházban lenne. Emiatt panaszt is fogok tenni. Ráadásul a számára szükséges speciális kezelésre sincs lehetőség” – mondta el dr. Jován László, M. Richárd ügyvédje a Blikk megkeresésére.

A jogi képviselő arról is beszélt, hogy úgy véli, nem lett volna szükség arra sem, hogy M. Richárdot lakóhelyétől, vagyis Budapesttől távol, egy szombathelyi büntetés-végrehajtási intézetben helyezzék el.

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, M. Richárdot július elején ítélték el halálos közúti baleset gondatlan okozásáért, garázdaságért és testi sértésért. A bíróság almazati büntetésként 3 év hat hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte, valamint 2 évre eltiltották a közügyek gyakorlásáról. A házi őrizetben töltött időt beszámítják a büntetésbe. 

A Blikk megkereste M. Richárd egy kapcsolattartóját, volt partnerét, aki szintén a fogvatartási körülményekre panaszkodott. A nő elmondta, hogy a M. Richárd egyedül van egy zárkában, amely előtt kialakítottak számára egy tíz méter hosszú, lezárt területet, ahol sétálhat.

„Szereti a történelmi témájú regényeket, de hiába adtam fel neki háromszor is pakkot, mind a háromszor visszajött nekem. Kit zavar az, ha olvas? Így most leginkább televíziót néz” – panaszolta a nő. Arról is beszélt, hogy M. Richárdnak nemcsak a társaság, hanem az edzés is hiányzik. Az elítélt vízzel megtöltött palackokkal pakolt tele szatyrokat, ezeket emelgeti súlyzók helyett.

“Ezért fogyott le, nem pedig a betegsége miatt. És odafigyel a diétájára is, például a hús mellé nem eszik szénhidrátot. A börtönkoszttal nincs megelégedve, ezért küldtem be neki zabpelyhet is, de erre is csak korlátozottan van lehetőség” – mondta el a férfi egykori kedvese.