Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Luxusvárost építene a sivatag kellős közepére egy dollármilliárdos

Telosa/BIG
not image

Kulcsár Péter

2021. október 21. - 01:40

Kizárólag előfizetők vásárolhatnának maguknak lakást az ominózus földi paradicsomban, melynek megépítése 400 milliárd dollárba kerülhet.

A Walmart áruházlánc egykori vezérigazgatója, Marc Lore nemrégiben felfedte Telosa névre keresztelt, 50 ezres lakosú városának tervrajzait, amelyet a dán Bjarke Ingels építészmérnökkel közösen álmodott meg.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

Maga az elnevezés az ógörög „legmagasabb cél” kifejezésből ered, ami tökéletesen illik is a projekthez, hiszen a várost úgy hozhatják létre, hogy 2030-as elkészülte után 40 évvel már ötmillióan lakjanak ott.

A metropolisz áramellátását kizárólag megújuló energiával biztosítanák, miközben természetesen oktatási intézményeket, egészségügyi központokat szintúgy létesítenének, nem mellesleg kiépítenének egy komplex tömegközlekedést is.

Lore legutolsó Twitter-bejegyzésében arról írt, a mottója az egyenlőség, tehát mindenki, aki Telosába szeretne költözni, azonos jogokkal fog bírni, egyúttal hozzátette, a tagoknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha ki akarnak váltani maguknak egy lakást a sivatag kellős közepén.

Szakértők Lore-ral ellentétben szkeptikusak, hiszen a projekt megvalósítása korántsem lesz annyira egyszerű, mint azt prognosztizálták, ugyanis kiderült, az eredetileg megállapított 25 milliárd dolláros büdzsé akár 400 milliárdra is emelkedhet, amit kizárólag állami támogatással tudnának realizálni.