A luxusingatlanok iránti kereslet elképesztő árakat eredményez, még a gazdasági helyzet ellenére is

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. május 14. - 00:42

Az ukrajnai háború és az infláció sem befolyásolja a magyar elit és a külföldi érdeklődők hozzáállását, továbbra is kielégíthetetlen a kereslet a luxusingatlanok piacán.

Benedikt Károly, a Duna House vezető elemzője szerint a jelenleg fennálló gazdasági helyzet sem volt erőteljesebb hatással a felső kategóriás ingatlanok piacára, emellett arra számít, hogy a kivételes minőségű, extrákkal felszerelt lakások, házak, kastélyok és kúriák a későbbiekben is vevőre találnak.

Hozzátette, a 600 millió forint feletti árkategóriában nem hónapokban, hanem egy-két évben mérik az átlagos értékesítési időt, emellett a prémiumszegmensben továbbra is Budapest és a Balaton környéke a legkeresettebb.

Elmondása szerint a vevők egyre tágabb körben keresgélnek, a települések helyett pedig inkább a különlegességhez, az egyediséghez, valamint az extrákhoz ragaszkodnak, emellett a tó- és vízpart közelsége, az örök panoráma még mindig népszerű – írta a VG.

Meglepő változás, hogy az új építésű budai luxuslakások rendkívül szűkös piacán a vevők hajlandók lekötni a még csak tervezett vagy készülő ingatlanokat is, pedig ez korábban elképzelhetetlennek számított, mivel többségében most is csak a kész, azonnal birtokba vehető termékek piacképesek.

A Duna House Prime tapasztalatai szerint egyértelműen és változatlanul keresleti piacon dolgoznak, ahol ugyanúgy emelkednek az árak, mint az alacsonyabb árfekvésű projekteknél. Emellett a budai régióban van olyan luxuslakópark, ahol az 5 millió forintos négyzetméteráron kínált lakásokért sorban állnak a vevők, bár ez az árszint még a prémiumingatlanok piacán is kiemelkedő.