Európában elsőként Luxemburgban termeszthetnek és fogyaszthatnak kannabiszt az emberek legálisan

Fotó: Unsplash/Thought Catalog
not image

Kornis Vivien

2021. október 24. - 01:20

Luxemburg kormánya pénteken bejelentette, hogy az új törvények értelmében az ország felnőtt lakosai számára lehetővé válik, hogy legfeljebb négy kannabisznövényt neveljenek otthonaikban vagy kertjeikben.

A The Guardian beszámolója szerint a törvény a kannabisz használatát sem tiltja, és az új jogszabályokkal Luxemburg vált az első olyan európai országgá, amely legalizálja mind a kannabisz előállítását, mind a fogyasztását.

A jogszabály értelmében a 18 év felettiek háztartásonként legfeljebb négy ilyen növényt termeszthetnek legális keretek között, személyes felhasználásra. A kormány döntése az első lépés a kannabisz állami kezelésének újraszabályozására, amelynek az a célja, hogy az embereket távol tartsa a feketepiactól. 

A vetőmagok kereskedelme a tetrahidrokannabinol (THC), a fő pszichoaktív összetevő mennyiségére vagy szintjére vonatkozó korlátozás nélkül is megengedett lesz. A kormány közölte, hogy a magokat üzletekben, online vagy akár külföldről is be lehet majd szerezni. 

A vetőmagok hazai kereskedelmi célú termelését is szándékoznak engedélyezni, de mind a nemzeti termelési láncra, mind az államilag szabályozott forgalmazásra vonatkozó terveknek keresztbe tett a koronavírus-járvány. 

Sam Tamson igazságügyi miniszter a termelésről és fogyasztásról szóló törvény módosítását “első lépésnek nevezte”, és elmondta, hogy az illegális kábítószer-kereskedelem egy lényegi eleme a kannabisz, mely a leggyakrabban fogyasztott szernek számít Luxemburgban.

A nyilvános helyen történő fogyasztás és a szállítás tilalmat továbbra is fenntartják, valamint a magvaktól eltérő kannabisztermékekkel és kanabisszal való kereskedelem továbbra illegális marad. A 3 grammos mennyiséget meg nem haladó nyilvános fogyasztás és szállítás azonban már nem bűncselekménynek, hanem vétségnek minősül.

A 3 gramm alatti mennyiség birtoklásáért kiszabható bírságot 251 és 2500 euró közötti összegről 25 euróra csökkentették, a 3 gramm feletti mennyiség esetében azonban minden marad a régiben. Az igazságügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a 3 grammot meghaladó mennyiség birtoklása továbbra is kereskedelemnek számít.

Tamson azt is kiemelte, hogy az autóvezetők számára sem változik semmi, továbbra is zéró tolerancia marad érvényben. 

Luxemburg az új jogszabályokkal Kanadához, Uruguay-hoz és az Egyesült Államok 11 államához csatlakozik. 

Bár Hollandiát sokan a legális kannabiszhasználattal azonosítják Európában, az országban valójában illegális a fogyasztása, a birtoklása és a kanabisszal való kereskedelem is, de bizonyos határok között tolerálják azt.