Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség reakciója Orbán beszédére

Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén. MTI/Fischer Zoltán
not image

Takács Petra

2022. július 28. - 12:25

Nem sokkal Orbán Viktor beszédét követően a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség is reagált.

A Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség döbbenten és értetlenül áll azon alaptalan és igaztalan nyilatkozatok előtt, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök idegengyűlölő és rasszista nézeteket vall – közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

Soron kívül Kamion sárvédőjébe akadt bele egy férfi lába az M5-ösön

Azt írták: a magyarországi cigány társadalmat képviselő Lungo Drom, mint Magyarország legnagyobb cigány szervezete visszautasítja ezeket a kijelentéseket. Az Orbán-kormány eddig végzett rasszistaellenes és kisebbségvédelmi intézkedései, a társadalmi tolerancia és felzárkózás terén végzett munkája meghatározó Európában – tették hozzá.

Emlékeztettek arra, hogy a Lungo Drom több mint két évtizede szövetségese a Fidesznek és az Orbán-kormánynak. Felidézték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök hirdetett zéró toleranciát a magyarországi rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulásokkal szemben.

Orbán Viktor és kormánya adott lendületet nemcsak a magyarországi, hanem az európai roma felzárkózásnak, amikor az EU soros elnökségeként európai közösségi szintre emelte a cigányság felzárkózásának ügyét, Európai Roma Stratégiát alkotott, komoly szerepvállalásra késztetve a tagállamokat – hívták fel a figyelmet.

Hozzátették, ugyancsak a magyar miniszterelnök és kabinete tette eddig a legtöbbet a magyarországi gyermekéhezés felszámolása és a szegények iskoláztatása, oktatása és foglalkoztatása érdekében, amelynek keretében jelentős eredményeket értek el a cigány társadalom életében is.

“Mindenkinek el kell fogadnia és meg kell érteni, hogy a migráció nem alapvető emberi jog. Határaink megvédése, kultúránk, nemzeti értékeink, magyarságunk megőrzése nem értékelhető rasszizmusként, éppen a szülőföldön élők megmaradását szolgálja nemtől, származástól, bőrszíntől és vallástól függetlenül” – fogalmazott közleményében a Lungo Drom.

(MTI)