Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Lukoil alelnöke: Oroszországnak 30 százalékkal kell csökkentenie az olajkitermelést

Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 30. - 13:41

Az orosz Lukoil alelnöke kijelentette, ahhoz, hogy jobb árakat érjenek el, Oroszországnak 30 százalékkal csökkentenie kell olajkitermelését.

Leonyid Fedun, az orosz Lukoil vállalat alelnöke kijelentette, ahhoz, hogy a lehető legtöbbet kérhessék el az orosz olajért, és ne kelljen kedvezményes áron eladni a készleteket, úgy Oroszországnak legalább 20, de inkább 30 százalékkal kell csökkentenie olajkitermelésének volumenét – írja a Sky News.

Miután Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, a Nyugat szinte azonnal igen komoly szankciókkal sújtotta Oroszországot, többek között elvágta a pénzügyi szektort a globális rendszertől, a SWIFT-től, de masszív nyomást gyakoroltak az olajtermelésre és -értékesítésre is, hiszen a vevők vagy nem voltak hajlandóak orosz olajat vásárolni, vagy jelentős árengedményeket kértek.

Az Európai Unió vezetői hétfőn üléseznek, hogy megvitassák a hetek óta húzódó javaslatot, mely szerint az év végéig betiltanák az uniós országokba tengeri úton érkező orosz kőolaj szállítását. Az orosz olajembargó alól kivétel Magyarország, Szlovákia és Csehország, így az ezen országokat ellátó vezetéken keresztül szállított olaj meghatározott ideig mér érkezhet az érintett országokba.

Leonyid Fedun, az orosz Lukoil vállalat alelnöke úgy látja, jelentősen csökkenteni kell az orosz olajkitermelést, hiszen ha fenntartják a jelenlegi tendenciát, úgy veszteséget okoznának az orosz állami költségvetésnek, ráadásul a belföldi fogyasztásnak sem tenne túl jót a túltermelés. A Lukoil alalnöke feltette a kérdést, vajon melyik lenne jobb: 10 hordó nyersolajat eladni 50 dollárért, vagy 7 hordót 80 dollárért.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.