Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Putyin és Lukasenka azon viccelődött, hogy az orosz elnök hibás mindenért

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfõt Szocsiban 2022. május 23-án. MTI/AP/Pool/Szputnyik/Ramil Sitdikov
not image

Nagy Noel

2022. május 25. - 14:13

Hatalmas barátság alakult az elmúlt évek során Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka között, noha ez nem volt mindig így.

Egészen a 2020-as belorusz elnökválasztásig és az azt követő tüntetésekig még úgy tűnt, Lukasenka és Putyin között akár szakadás is bekövetkezhet, mert Lukasenka elkezdett nyitni a Nyugat felé. Ahogyan leverték azonban a tüntetéseket, az ismét Putyin kezébe taszította Fehéroroszországot.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Olyannyira nagy lett a barátság, hogy Lukasenka még engedte Vlagyimir Putyinnak azt is, hogy az orosz hadsereg tábort verjen Fehéroroszországban, valamint több rakétát is belorusz területről indítottak Ukrajna ellen – bár a fehérorosz hadsereg nem lépett be hivatalosan a háborúba.

Mivel a két vezetőt és országát párban szankcionálták a háború miatt, ezért még közelebb kerültek egymáshoz és azóta több alkalommal is találkoztak. Ez történt hétfőn is, ahol meglehetősen szívélyes cseverészésen vettek részt.

A Putyin szívéhez közel álló, Fekete-tenger partján található Szocsi városában az orosz elnök úgy fogalmazott Lukasenkának, hogy Oroszország gazdasága annak ellenére jól működik, hogy a Nyugat szankciókat vetett ki rájuk.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Lukasenka erre válaszul úgy fogalmazott, hogy a szankciók mindkét országnak megteremtették a lehetőséget, hogy az önálló fejlődésre tudjanak fókuszálni, valamint megjegyezte, hogy a nyugati elit „el van tévedve”, ha a saját gazdasági problémáinak okairól van szó – idézte a Reuters.

„A gazdaság tekintetében tényleg köszönetet mondhatunk nekik, mivel akkora löketet adtak, hogy a saját fejlődésünkre figyeljünk. Ami ott történik, azt nagyon alábecsülték azzal, hogy a saját médiájukat olvassák. Inflációról beszélnek, miközben az igazság az, hogy ‘Putyint kell hibáztatni’, ‘Putyint kell hibáztatni mindenért’”

viccelődött Lukasenka.

Putyin elmosolyodott és bólogatott belorusz barátjának megszólalására, majd azt felelte, hogy „komolya el kell beszélgetni velük” – utalva a Nyugatra. Lukasenka mélyen egyetértett ezzel, így ezt a konklúziót is levonták.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.