Atomkapacitással rendelkező Iszkander-rakétákat kapott Fehéroroszország

Fotó: Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. május 25. - 05:57

Vlagyimir Putyin a leghűbb szövetségesének adott el néhány darabot az orosz hadiipar egyik leghalálosabb fegyveréből.

Nem tudni pontosan, hogy az Aljakszandr Lukasenka által vezetett belorusz kormány hány darabot vásárolt a 9K720 Iszkander-rakétákból, valamint a vételárat sem hozták nyilvánosságra, csak az ügylet tényét.

Lukasenka az Iszkanderek mellett S-400-as rakétarendszereket is vásárolt, mely a szovjet érában fejlesztett S-300-as rendszer utódja. Mint a fehérorosz elnök fogalmazott, ezek a fegyverek „elfogadhatatlan és kolosszális károkat tudnak okozni” – idézte a Newsweek.

Lukasenka azt is kijelentette, hogy tervei szerint Fehéroroszország a jövőben saját maga gyártana Iszkandereket, egyelőre viszont csak kellő számú rakétával szerelte fel a hadsereget, amely szerinte így teljesen megváltozott:

„Megállapodtunk Putyinnak. Számos Iszakndert és S-400-at vettünk, felszereltük a hadseregünket. Az ilyen fegyverekkel teljesen más jellegű hadseregünk van. Az a minimum, hogy ezek a fegyverek elfogadhatatlan és kolosszális károkat tudnak okozni”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Valóban igaza van abban Lukasenkának, hogy igencsak pusztító fegyverről van szó: a rövid hatótávú Iszkander ballisztikus rakéták akár atomtölteteket is tudnak szállítani, felrobbanásukkal így hatalmas károkat tudnak okozni.

Ez pedig már csak azért is aggasztó fejlemény, mert a fehérorosz hadsereg meglehetősen nagy mozgolódást mutatott az elmúlt idők során az ukrán határnál, így Kijevben kifejezetten árgus szemekkel figyelik, hogy esetleg támadásra készül-e a szomszédjuk.