Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Lukasenka: ha nem lennénk unióban Oroszországgal, a háború itt zajlana

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök interjút ad az AP amerikai hírügynökség újságírójának az államfõi rezidencián, a Függetlenség Palotájában Minszkben 2022. május 5-én. MTI/AP/Markus Schreiber
not image

Nagy Noel

2022. május 18. - 21:14

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke kifejtette gondolatait a „keleti-NATO-ként” emlegetett Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete hétfői találkozóján.

Lukasenka ugyanis kerek-perec kijelentette, ha Fehéroroszország nem lenne a KBSZSZ tagja és nem lennének unióban Oroszországgal, akkor belorusz területeken zajlana a háború – idézte az állami Belta hírügynökség.

Soron kívül Svájcban is gumilövedékkel oszlatták az iráni nagykövetség előtt tüntetőket

„Az azonban teljesen világosnak tűnik, hogy egyelőre egy ország sem jelent fenyegetést az észak-atlanti blokkra nézve”

Lukasenka szerint ennek ellenére a szövetség folyamatos növeli a katonai jelenlétét Fehéroroszország nyugati határainál és széles hadgyakorlatokat tartanak. Külön jelezte, hogy nem Ukrajnáról beszél, hanem Lengyelországról és a balti államokról:

„Ha mondjuk hét éve 3500 katona volt ezen a helyen, akkor ma már 40 ezer van. A Fehéroroszország és Oroszország közötti unióállam, valamint a KBSZSZ-tagság stabilizálóként szolgál, amely kijózanító a határ másik oldalán lévő forrófejűeknek”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Lukasenka kijelentette, hogy e két tényező stabilizáló hatása egyértelművé teszi, hogy már Fehéroroszország területén zajlana háború, ha ezek nem lennének. Mint mondta, ezt már 2020-ban is megpróbálták megrendezni.

A fehérorosz vezető elsősorban a 2020-as tömeges tüntetésekre gondolt ez alatt, amelyet brutális erőszakkal vert le a vezetés. A demonstrációk akkor azért törtek ki, mert Lukasenka nyilvánvalóan elcsalta a választásokat, a népszerű ellenzéki jelölt ellenére a szavazatok 80 százalékát szerezte meg.