Clouds
21 Budapest
Dollár
359,72 Ft
Euró
388,30 Ft
Font
433,51 Ft
Bitcoin
23,455 $
Vlagyimir Putyin orosz (b) Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt fogadja az államfõi nyári rezidencián, a szocsi Bocsarov Rucsejben 2022. szeptember 26-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

A Global Threats and Democracies Studies Robert Lansing Intézetének beszámolója szerint számos arra utaló információ van, hogy Aljakszandr Lukasenka nem lesz már túl sokáig belorusz vezető.

A think-tank beszámolója szerint ugyanis az orosz katonai vezetéssel kapcsolatban lévő források szerint a Kreml radikális döntést hozott arra vonatkozóan, hogyan rántsa be Fehéroroszországot az Ukrajnában zajló értelmetlen és népirtó vérontásba – írja az Ukrinform.

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

A források szerint Vlagyimir Putyin parancsai alapján az orosz katonai titkosszolgálat egy olyan tervet dolgozhat, melynek értelmében merényletet követhetnek el vagy kísérelhetnek meg Lukasenka ellen.

Ennek az lesz a célja, hogy megfélemlítsék Minszket és „megfelelő érvet adjanak” a belorusz kormánynak, hogy a Kreml parancsára ők is belépjenek Oroszország mellett az Ukrajna elleni agresszív háborúba.

Az orosz katonai titkosszolgálatnak ott van egy forgatókönyvként, hogy valahogy elteszik láb alól Lukasenkát és Stanislav Zas CSTO-főtitkárral váltják fel, aki pedig teljes mértékben hűséges a Kremlnek és az orosz szolgálatoknak.

A terv következő lépése az lehet, hogy Zas deklarálja Fehéroroszország belépését az Orosz Föderációba, mint autonóm entitás, akár arra hivatkozva, hogy így megfelelőbb védelmet tudnak kapni a Lengyelország és Ukrajna által képzett veszéllyel szemben.

A think-tank szerint ekkora elindulhat egy propaganda-narratíva, amely kiforgatja az egész merényletet Lukasenka ellen és végső válaszként ki fogják hozni, hogy valójában Washington tervelte ki a belorusz elnök likvidálását.

Ezzel gyakorlatilag újabb lépést tenne Vlagyimir Putyin és az orosz szolgálatok az új Szovjetunió felállításához, ugyanis belekényszerítenék Fehéroroszországot a Föderációba. A think-tank megjegyzi, hogy más CSTO-államok is így járhatnak.

Az lényegtelen, hogy Lukasenka ellen sikeres vagy sikertelen lesz-e merénylet, ugyanis olyan „bizonyítékokat” fognak szolgáltatni, hogy Lengyelország és Ukrajna is érintett volt ebben a NATO titkosszolgálatainak vezényletével.

Ez pedig megteremti a kontextust annak, hogy Fehéroroszország valóban csatlakozzon a népirtó invázióhoz. A think-tank egyébként a forrásai alapján úgy tudja, hogy az orosz katonai titkosszolgálat inkább azt támogatja, hogy Lukasenka meghaljon és Zas legyen az új belorusz elnök.

A szolgálatok érve emellett az, hogy Lukasenka értené, ki állna a merénylet mögött, így kell az új vezető. Amint Zas lesz az elnök, folytatódni fog az ukrán- és nyugatellenes narratíva egészen addig, ameddig be nem lépnek a háborúba.

A végcél pedig az lesz, hogy Oroszország egyesítse a két ország hadseregét egyetlen közös parancsnokság alatt. Ehhez szinte biztosan meg kell halnia Lukasenkának, hogy a Kreml egy számára „biztosabb” bábvezetővel tudja ezt végrehajtani.