Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Lukasenka: Fehéroroszországnak, Oroszországnak és Ukrajnának sincs szüksége háborúra

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) megbeszélést folytat fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Moszkvában 2021. szeptember 9-én. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij
not image

Nagy Noel

2022. július 6. - 15:58

Aljakszandr Lukasenka, Fehéroroszország elnöke ismét a béke fontosságát hangsúlyozta, ugyanakkor egy finom figyelmeztetést is intézett.

Lukasenka szerint ugyanis sem a beloruszoknak, sem az oroszoknak, sem az ukránoknak nincs szüksége háborúra, viszont nem szabad engedni, hogy a „nácizmus” ismételten felemelkedjen – idézte a Belta.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Ez a gondolat azért is nagyon fontos, mert Oroszország is félig erre hivatkozva indított inváziót Ukrajna ellen, hogy „nácimentesíteni” kell az országot. Az már más kérdést, hogy a Kreml úgy képzeli el a „nácimentesítést”, hogy a régi náciktól ellesett taktikákkal irtják a civil lakosságot Ukrajnában.

Lukasenkára eddig nem volt jellemző, hogy ilyen könnyedén dobálózzon a náci kifejezéssel a háborúval összefüggésben, így kifejezetten aggasztó azon tekintetben, hogy az ukránok már készülnek a Fehéroroszország oldaláról érkező támadással.

A belorusz elnök egyébként kifejtette, hogy szerinte Fehéroroszország és Oroszország ellenségei megpróbálják a Nagy Győzelem [a második világháborús győzelem – szerk.] emlékét kitörölni, amit szerinte nem szabad engedni:

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Minden erkölcsi vonalat átléptek, most már Katyint, Babi Járt és Leningrád ostromát is tagadják. Készen állnak elfeledni Buchenwald, Auschwitz és Majdanek emlékét is. De hogyan tudunk ez ellen fellépni?”

„Az igazsággal, a történelem kegyetlen és kemény igazságával. Harcolnunk kell az igazságért. Sem a beloruszok, sem az oroszok, sem az ukránok nem akarnak háborúzni, ugyanakkor nem engedhetjük a nácizmusnak, hogy újra a kollektív Nyugat fegyvere legyen a szláv világ ellen”

Lukasenka tehát kerek-perec kijelentette, hogy Nyugaton gyakorlatilag mindenki náci és a szláv világ ellen harcolnak. A heves nyugatellenesség már régóta jellemző a belorusz vezetőre, ám ennyire kemény kijelentéseket még nem engedett meg magának.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.