Clouds
21 Budapest
Dollár
360,22 Ft
Euró
391,18 Ft
Font
446,01 Ft
Bitcoin
23,680 $

Lukasenka ellen fordult, most 12 év börtönre ítélték az olimpiai érmes úszót

Fotó: Instagram / Aljakszandra Heraszimenja
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A fehérorosz vezetés által ellenségesnek tartott sikeres úszónőt távollétében 12 év börtönbüntetésre ítélték.

Aljakszandra Heraszimenja élete meglehetősen zaklatott volt az elmúlt időszakban, ugyanis a diktatórikus rendszer miatt először Fehéroroszországból Ukrajnába menekült, majd az oroszok ukrajnai inváziója miatt végül onnan is távoznia kellett, és Lengyelországba költözött. Gondjai ezzel azonban nem oldódtak meg, ugyanis szülőhazájában most 12 év börtönbüntetésre ítélték.

Soron kívül Nyolc emberrel végeztek egy mexikói szórakozóhelyen, válogatás nélkül lőttek

Az úszó Alekszandr Lukasenka rendszerének hangos ellenfelei közé tartozik, emiatt évek óta száműzetésben kell élnie. Az egykori úszónőt és háromszoros olimpiai érmes Heraszimenját távollétében most tizenkét év börtönre ítélték, az ítélet részeként pedig lakását, autóját és a bankszámláján lévő összeget is elkobozták.

Dezinformáció terjesztése

Az úszónőt azzal vádolják, hogy szankciókat követelt Fehéroroszország ellen, és hamis információkat terjesztett a 2020-as választások után az országban történt eseményekről, amelyeket az ellenzék és a nép egy része manipuláltnak tart, számolt be róla a Reuters.

A 2012-es londoni olimpián kétszeres ezüstérmes és a 2016-os riói olimpián bronzérmes sportoló a választásokat követő tüntetések után megalapította az üldözött fehérorosz sportolók támogatására szolgáló alapítványát, amely pénzügyi és jogi segítséget nyújt azok számára, akik ellenkező véleményük miatt az ország vezetésének ellenfelévé váltak.

A szervezetet a helyi hatóságok szélsőségesnek tartják, így annak működését az első perctől kezdve éles szemmel figyelték. Az egykor sikeres úszó tavaly áprilisban a 2012-es világbajnokságon szerzett aranyérmét is árverésre bocsátotta, és az ebből befolyó összeget is az üldözött sportolók megsegítésére fordította.