Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Vészjósló hírek érkeztek Luhanszkból, folyamatosan vesztik a területet az ukránok

A háború kitörése előtt Luhanszk megye 60 százaléka a központi kormány kezében volt, ez a felállás azonban megváltozott.

Tüzérségi lövedék becsapódása nyomán keletkezett krátert néz egy férfi az oroszbarát szeparatisták ellenõrzése alatt álló délkelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévõ Vibrovka faluban 2022. február 23-án. Vlagyimir Putyin orosz államfõ február 21-én elismerte a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét, és együttmûködési megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszecsnyikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetõjével. Békefenntartókat küldött a szakadár területekre, amelyre válaszul az Európai Unió, az Egyesült Államok és más nyugati országok újabb szankciókat léptettek életbe orosz bankokkal és személyekkel szemben. MTI/EPA/Zurab Kurcikidze
Európa

Nagy Noel

Szerkesztő

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye katonai vezetésének feje közölte, hogy már mindössze a megye területének 10 százalékát tartják kezükben az ukrán csapatok, a többi az orosz hadsereg kezébe került – írja a The New Voice of Ukraine.

Hajdaj elmondása szerint az invázió a megye 60 százaléka még ukrán kézen volt, a maradék 40 pedig a szakadárokon keresztül az oroszok kezében. Ez március elejére már csak 30 százalékra csökkent az ukránok szempontjából, most pedig már csak 10 százalék ez az arány.

Hajdaj beszámolója szerint mindössze Rubizsnye, Liszicsjanszk és Szjevjerodonyeck közelében lévő területek maradtak irányításuk alatt, ezen felül pedig néhány falu és kisváros. Egy fontos terület, a Bahmut-Liszicsjanszk autóút menti terület azonban még mindig az ukránok kezében van.

A katonai vezető közölte, Luhanszk megyében jelenleg a legveszélyesebb területnek egy Szeverodonyeck közelében lévő térség tekinthető, Popaszna és Bilohorivka között, a Bahmut-Liszicsjanszk út mentén.

Hajdaj elmondása szerint amennyiben az oroszok itt áttörést tudnak elérni, akkor a megszálló csapatok körbe fogják zárni a megyét. Az ukrán védők folyamatosan ez ellen küzdenek, de komoly területveszteségeket szenvedtek el a háború kezdete óta.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.