Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

Kijev a Luganszki Köztársaság ellen vetheti be az amerikai csodafegyvereket

Fotó: EPA/SERGEI ILNITSKY

Czinder Tímea

2022. június 4. - 16:44

Washington feltétele szerint Ukrajna nem használhatja a rakétákat orosz területen fekvő célpont ellen, ami felveti a kérdést, kire fognak akkor lőni vele.

Leonyid Pasecsnik, az LPR vezetője arról nyilatkozott pénteken a TASS-nak, hogy Ukrajna nagy mobilitású amerikai tüzérségi rakétákkal, úgynevezett HIMARS rendszerekkel bombázhatja a Luganski Népköztáraság (LPR) területét.

Soron kívül Rettentőn megdrágult a jogsiszerzés, egyre kevesebb a tanuló vezető

„Az elmúlt nyolc év alatt az ukrán fegyveres erők az Egyesült Államok pénzügyi és katonai támogatásával gyilkolták a Luganszki és Donyecki Népköztársaság lakosait, és pusztították a régió infrastruktúráját. Kijev az Egyesült Államok új és nagy teljesítményű rakétarendszereit is ugyanígy felhasználhatja a területeink masszív, pusztító bombázására.”

Az LPR vezetője felhívta a figyelmet Washington feltételére, miszerint az eszközöket nem fordíthatják orosz területek ellen.

„E tekintetben felvetődik egy logikus kérdés: melyik területekre fognak akkor lőni vele? A Pentagon nyilatkozatai kétségkívül aggodalomra adnak okot. Kénytelenek leszünk fokozott intézkedéseket tenni, hogy Kijev ne használhassa ezeket a fegyvereket”

– tette hozzá.

Az amerikai kormány június 1-jén jelentette be, hogy új katonai segélycsomagot biztosít Ukrajna számára – amely a HIMARS rakétarendszerek és lőszerek szállítását is magába foglalja -, ahhoz azonban ragaszkodott, hogy Kijev ne vesse be őket orosz területen lévő célpontok ellen.

Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője másnap úgy nyilatkozott, Kijev ígéretét, miszerint az amerikai rakétákat nem vetik be orosz területen, nem szabad komolyan venni, mert nem lehet megbízni bennük.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.