Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Lövöldözés történt egy oroszországi iskolában: kilenc ember életét vesztette, köztük öt gyermek

Fotó: MTI/EPA/Anton Raykhshtat A kép illusztráció.
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az orosz belügyminisztérium korábbi közlése szerint hat halálos áldozata volt az iskolai lövöldözésnek, ám az elhunytak száma azóta kilencre emelkedett, köztük gyermekek is voltak. Úgy tudni, a támadó a lövöldözést követően öngyilkosságot követett el.

A Meduza értesülései szerint szeptember 26-án, hétfő reggel egy férfi tüzet nyitott az oroszországi Izsevszk városában található 88-as számú iskolában: az incidens körülményei egyelőre tisztázatlanok, ám a Meduza több fotót is látott a Telegramra feltöltve, melyek egy elbarikádozott osztálytermet mutatnak.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Két rövid felvétel is felkerült, melyeket az iskolás gyermekek készítettek a lövöldözés során, melyeken lövések hallhatók. Habár az orosz belügyminisztérium első körben hat halálos áldozatról és 20 sérültről számolt be, a nyomozó bizottság azóta frissítette az adatokat, s közlésük szerint kilenc ember vesztette életét, köztük öt gyermek, két őr, valamint két tanár.

A Meduza megjegyezte, a “112” elnevezésű Telegram-csatornán már 10 halálos áldozatról írnak, akik közül öt gyermek volt. A gyermekek egy része a legfrissebb információk szerint akkor sérült meg, amikor kiugrottak az ablakon, hogy elmeneküljenek a lövöldöző elől.

A Baza közzétett egy felvételt is, mely nagy valószínűséggel az iskola kiürítése közben készült, s melyen látszik, hogy egy mentős egy sérült iskolás fiút kísér, miközben a rendőrök kiürítik az épületet.

A belügyminisztérium közlése szerint a fegyveres támadó a lövöldözést követően öngyilkosságot követett el, náci ihletésű ruhát viselt, és két Makarov-pisztollyal volt felfegyverkezve.

Ez a tragikus incidens egyetlen reggel alatt a második Oroszországban: nem sokkal az iskolai lövöldözés előtt érkeztek a jelentések arról, hogy az Irkutszki területen található Uszty-Ilimszkben egy férfi eddig ismeretlen okokból tüzet nyitott a helyi katonai nyilvántartási és sorozási irodára, melynek következtében az iroda vezetője súlyosan megsérült.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.