Clouds
21 Budapest
Dollár
346,10 Ft
Euró
371,41 Ft
Font
427,30 Ft
Bitcoin
27,147 $

Lovasrendőrök ügyelnek a szabályok betartására a Budai-hegyekben

TÉMÁK:
#szabályok
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Nemrégiben kiderült, hogy márciustól rendszeressé válik a lovasrendőrök jelenléte a budai hegyekben, ám ők segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem céljuk a büntetés.

Egy közlemény szerint a Készenléti Rendőrség, a II. Kerületi Rendőrkapitányság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében járőröző rendőrök a főváros leglátogatottabb erdeiben segítik az erdő természetes állapotának megőrzését, illetve az arra járókat támogatják abban, hogy gond nélkül élvezhessék a kikapcsolódást.

Soron kívül Ilyen időjárás vár ránk vasárnap, nem fogunk fázni

Ahogy beköszönt a tavasz, egyre több kiránduló érkezik a budai hegyekbe, különösen a Hárs-hegy, a Hűvösvölgy és a Szépjuhászné között, amely által mondhatni zsúfolttá válik az erdő, ezzel együtt pedig megnő az erdei konfliktusok száma, holott azok elkerülhetők lennének az írott jogszabályok és íratlan erdei illemszabályok betartásával.

A közleményben kiemelték, hogy a járőrök segíteni és tájékoztatni érkeznek az erdőbe, nem céljuk a büntetés, illetve általános tapasztalat, hogy a kirándulók, kutyasétáltatók, erdei kerékpárosok együttműködők, és a problémák legnagyobb része csupán tájékozatlanságból fakad – írta a parkerdo.hu.

A lovasrendőrök elsősorban az egyszerű szabályokra hívják fel a figyelmet, pl. a kutyasétáltatók jogszabályban előírt kötelessége, hogy az erdőben pórázon sétáltassák a kedvencüket, míg az erdőben kerékpározókat arra figyelmeztetik, hogy sporteszközük járműnek minősül.

Ezért a jogszabály értelmében védett természeti területen csak a kijelölt kerékpárutakon közlekedhetnek, természetvédelmi területen kívül pedig azokon az erdei ösvényeken, amelyek nem jelzett gyalogos turistaútvonalak. Ehhez ajánlják a 350 km hosszú Pilis Bike hálózatát, ami a könnyű aszfaltostól kőkemény downhillig több lehetőséget kínál az erdei kerékpározóknak.