Los Angeles az alapjövedelem bevezetését fontolgatja

Fotó: Unsplash/Olenka Kotyk
not image

Borbély Fanni

2021. április 24. - 19:20

Ezzel a lépéssel Los Angeles lenne az Egyesült Államok legnagyobb városa, mely bevezeti az alapjövedelmet.

Los Angeles hamarosan az Egyesült Államok legnagyobb városa lehet, amely bevezeti az egyetemes alapjövedelem (UBI) programot, és csatlakozik északi szomszédaihoz – köztük Stocktonhoz, Oaklandhez és San Franciscóhoz –, és havi készpénzes juttatást biztosít a családoknak, mindezt feltételek nélkül.

Az Eric Garcetti polgármester által kedden közzétett költségvetési javaslat részeként bevezetett 24 millió dolláros LA program havi 1000 dollárt (302 ezer forint) biztosítana 2000 családnak egy éven át, amennyiben azt a városi tanács elfogadja.

“Úgy véljük, hogy a Los Angeles-i családoknak havi szinten biztosított kicsi, de rendszeres jövedelem jelentős pozitív változást hoz majd az egész városunk egészségében és stabilitásában, és példaként terjed majd országszerte” – írta tweetjében Garcetti hétfőn, majd Dr. Martin Luther King előtt tisztelegve bejelentette az új tervet. King a polgárjogi mozgalom részeként olyan garantált jövedelemprogramokat szorgalmazott, amelyek a szegénység felszámolására szolgálnak.

Garcetti nincs egyedül tervével, ugyanis tagja egy 41 résztvevőt számláló hálózatnak, melyet Stockton korábbi polgármestere, Michael Stubbs alapított, s melynek célja, hogy a garantált alapjövedelem bevezetéséért küzdjenek, és felhívják a figyelmet a faji és nemi egyenlőség fontosságára a havi juttatások révén. Stockton volt az első város, mely elindította az UBI programot, kísérletének sikere pedig több polgármestert is arra ösztönzött, hogy jelezze részvételi szándékát a programban.

Oakland, amely a múlt hónapban jelentette be új “Oakland Resilient Families” programját, azt tervezi, hogy havonta 500 dollárt biztosít 18 hónapon át azoknak a családoknak, amelyek eleget tesznek egy bizonyos financiális küszöbnek, amelyet magánadományozók finanszíroznak.

A San Francisco-i öböl túloldalán a köztisztviselők szintén javaslatot tettek egy kísérleti projektre, amely havi 1000 dolláros garantált jövedelmet kínálna fel hat hónapon át 130 olyan jogosult művésznek, akiket komolyan sújtott a koronavírus-válság. Marin megyében 125 alacsony jövedelmű anyuka vehet részt hamarosan egy 400 ezer dolláros kétéves kísérletben, havi 1000 dollár fizetést biztosítva, Comptonban pedig 800 lakos kap havonta 1000 dollárt két éven át.

Hasonló programokat fontolgatnak a Los Angeles megyei körzetekben is, köztük egy déli javaslat révén, amelyet valószínűleg a következő hónapokban fognak bevezetni, amely összesen 500 egyszülős háztartást támogatna havi 1000 dollárral, a városban biztosított juttatásokon felül.

Az ötlet azonban nem aratott osztatlan sikert az Egyesült Államokban. “Egy UBI újradefiniálná az egyének, a családok, a közösségek és az állam kapcsolatát azáltal, hogy a kormánynak szolgáltatói szerepet adna” – írta Oren Cass, az American Compass konzervatív tanács ügyvezető igazgatója, azzal érvelve, hogy mindez alapjában aláásná a munkamorált.

Az ilyen kezdeményezések arra ösztönözhetik az amerikaiakat, hogy kevésbé szkeptikusan álljanak a garantált jövedelem kérdéséhez. Egy 2019-es közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak csupán 43 százaléka támogatja az ötletet, míg az Egyesült Királyságban a felnőttek 77 százaléka és a kanadaiak 75 százaléka pártolja. A következő évben – még a világjárvány és a munkanélküliség rekordszintje közepette is – a Pew Research Center felmérése hasonló eredményeket hozott.

A megkérdezett amerikai felnőttek nagyjából 54 százaléka azt válaszolta, hogy ellenzi a szövetségi kormány garantált jövedelmi programját. Ennek ellenére a Pew megállapította, hogy a számok jelentősen eltérnek a különböző demográfiai csoportok között: a fekete (73 százalék) és a spanyol (63 százalék) felnőttek többsége támogatja a programot, továbbá az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban élők 63 százaléka is kifejezte támogatását a program kapcsán.

Mivel több város is csatlakozik, egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a kifizetések valóban előrelépéshez vezetnek-e. Az első nagyobb program, amelyet 2019-ben indítottak Stocktonban, valóban segített a résztvevőknek teljes munkaidős állást találni, csökkentette a jövedelem ingadozását, továbbá növelte a biztonságot és a jólétet – írja a The Guardian.