Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Londoni ICE: kilenc százalékkal csökkent a gáz ára Európában

Fotó: Az RWE német energetikai konszern földgáztározója a csehországi Haje u Pribrami környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 14. - 03:49

A jelentések szerint ennek az lehet az oka, hogy a földalatti tárolókban lévő mennyiség hamarosan eléri a maximumot.

A londoni Intercontinental Exchange (ICE) adatai alapján kiderült, miszerint a nap kezdetétől kilenc százalékkal csökkent a gáz ára Európában, emellett július 26. óta ez az első eset, hogy 2000 dollárba kerül ezer köbméterenként.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

Az októberi határidős gáz ára a holland TTF gáztőzsdén 1971 dollárra esett vissza, amelynek az lehet az oka, hogy az európai földalatti gáztározókban lévő mennyiség hamarosan eléri a maximális szintet – írta a TASS.

Jelenleg 83,5 százalékon vannak, miután az uniós országok korábban kötelezettséget vállaltak arra, hogy a 2022-2023-as téli időszakra legalább 80 százalékos, az azt követő télen pedig 90 százalékos kihasználtsági szintet érnek el a tárolókban.

Mindez azt jelenti, hogy az európai országok továbbra is igyekeznek feltölteni a gáztározókat, amellyel a későbbi csökkenő mennyiségre próbálnak felkészülni. Ám az sem elhanyagolható tény, hogy a Gazprom korábban úgy becsülte, a gáz ára télen akár a 4 ezer dollárt is meghaladhatja Európában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.