Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,007 $

Londonban vizsgálják az orosz háborús bűnöket a világ igazságügyi miniszterei

Medyka, 2022. március 16. Karim Khan, a Nemzetközi Büntetõbíróság (ICC) fõügyésze (k) látogatást tesz az Ukrajnából elmenekült emberek számára létesített fogadóközpontban a lengyel-ukrán határon, a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. március 16-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

A háborús bűnökkel kapcsolatos jelentések tárgyalása is a napirendi pontok között lesz a találkozón.

Az igazságügyi miniszterek meghallgatják többek között Karim Khant is. A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze a szervezet munkájáról és a vizsgálatok nemzetközi vonatkozásairól is beszél majd.

Soron kívül Évente 200 milliárdba kerül az elhízás a magyar egészségügy számára

A Nemzetközi Büntetőbíróság jelenleg azokat a vádakat vizsgálja, melyek az orosz katonák háborús bűneivel kapcsolatosak. Ezekben leginkább a civilek ellen elkövetett erőszakos cselekmények szerepelnek.

Dominic Raab, az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyettese is részt vesz a londoni találkozón, aki üzenetet is intézett a háborús bűnök elkövetőihez – számolt be róla a Sky News.

“Az orosz erőknek tudniuk kell, hogy nem cselekedhetnek büntetlenül, és támogatni fogjuk Ukrajnát, amíg az igazságszolgáltatás be nem következik” – mondta.

„A nemzetközi közösségnek a leghatározottabban támogatnia kell a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy a háborús bűnösöket felelősségre lehessen vonni az atrocitásokért” – tette hozzá Raab.

A találkozó egyben lehetővé teszi azt is, hogy a résztvevő országok megegyezzenek arról, hogyan tudnak segítséget nyújtani a nyomozás során. Ez lehet többek között helyszíni információgyűjtés, vagy éppen a megszerzett bizonyítékok megosztása.