Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

Az LMP azt akarja, hogy Magyarországon tiltsák be a palagáz kitermelését

Fotó: Kanász Nagy Máté, az LMP képviselője felszólal az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2022. augusztus 8-án. Az ülés, amelyet az ellenzék azért kezdeményezett, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépése előtt törölje el a katatörvényt, a kormánypártok távolléte miatt határozatképtelen volt, így csak a napirend előtti felszólalások hangozhattak el. Az ülésen a kormány képviselői sem vettek részt. MTI/Bruzák Noémi
not image

Takács Petra

2022. augusztus 23. - 09:15

Az LMP legutóbb arról nyújtott be határozatot, hogy a kormány tiltsa be Magyarország területén a palagáz kitermelést.

Az LMP határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek, hogy tiltsák be Magyarországon a palagáz kitermelését – mondta Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

 A politikus kiemelte: a kormány “totálisan rossz válaszokat ad az energiaválságra, illetve a klímaválságra”, ilyen rossz válasz a védett erdők tarvágása, a szénkitermelés fokozása, és ilyen lenne a gázkitermelés fokozása, főleg a palagáz segítségével.

Közölte: határozati javaslatuk azt a célt szolgálja, hogy Magyarországon ne lehessen palagázt kitermelni, az ugyanis rendkívül káros és veszélyes megoldás, környezet- és természetpusztító, olyan negatív hatásai vannak, amelyek “messze felülírnak bármilyen olyan hasznot vagy előnyt”, amelyet a kormány remél tőle.

Kanász-Nagy Máté kifejtette: a palagáz kitermelése és felhasználása során olyan metángáz-képződéssel kell számolni, amely a légkörbe jutva sokszorosan pusztítja a klímát. A palagáz kitermelésekor olyan vegyszereket használnak, amelyek ha a környezetbe jutnak, tökreteszik a környező ivóvízkészleteket; emellett a rétegrepesztés technológiájával dolgoznak, amelynek földrengéskockázata van, és több más országban éppen emiatt tiltották be a palagáz kitermelését – tette hozzá.

Megjegyezte: a palagáz kitermelésekor mindezeken felül rendkívül sok tiszta vizet használnak fel, és amikor “egy sok hónapos aszályos időszak van mögöttünk”, különösen óvni kell az ivóvízkészleteket. Ehelyett az energia- és a klímaválságra zöld, fenntartható módszereket kell alkalmazni, ilyen például az épületszigetelési program, amelyet az LMP évek óta szorgalmaz vagy a megújuló energiaforrások felhasználása – hangsúlyozta Kanász-Nagy Máté.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.