Dollár
434,48 Ft
Euró
424,37 Ft
Font
487,45 Ft
Bitcoin
19,261 $

Az LMP azt állítja, több mint kétezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből

Fotó: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött. MTI/Bruzák Noémi
not image

Takács Petra

2022. június 19. - 14:19

Az LMP nagyon aggódik az oktatási rendszer miatt, szerintük már több mint kétezer tanár hiányzik belőle.

Az LMP szerint több mint kétezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. Kanász-Nagy Máté, az ellenzéki párt társelnöke vasárnap, online is közvetített sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a közigazgatási állásokat kínáló honlapon mintegy 1500 pedagógust keresnek, ezen felül az intézmények további százas nagyságrenden alkalmaznának pedagógusokat, mintegy százötvenen pedig letétbe helyezték a felmondásukat, miután “a kormány gyakorlatilag megtiltotta a sztrájkot az oktatási rendszerben”.

Soron kívül 62-re emelkedett az Ian hurrikán áldozatainak száma

Ha ez így marad, akkor kiüresedik a pedagóguspálya és nem lesz szakember, aki a gyerekekkel foglalkozna – hangsúlyozta Kanász-Nagy Máté, aki e helyzet legfőbb okának a tarthatatlan bérhelyzetet nevezte. Mint hozzátette, az Európai Unióban talán csak a bolgár kezdő pedagógusbérek alacsonyabbak a magyarnál.

Az LMP ezért azonnali 10 százalékos béremelést, valamint azon felül további 50 százalékos emelést sürget – mondta Kanász-Nagy Máté.

Kijelentette: a pedagógusbéreket hozzá kell kötni a minimálbérhez, csökkenteni kell a munkaterheket, és vissza kell adni a sztrájkjogot a pedagógusoknak. Az ellenzéki politikus szerint mindez annak a kezdő lépése, hogy a fiatal tanárok a pályán maradjanak.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.