Fontos javaslatot tett az LMP a klímaváltozás elleni harc jegyében

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára beszél a párt kongresszusa után tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Loft Events Rendezvényteremben 2019. november 23-án. Mögötte Schmuck Erzsébet, az LMP parlamenti frakcióvezetõ-helyettese, akit a kongresszuson nagy többséggel társelnökké választottak. MTI/Mónus Márton
not image

Nagy Noel

2021. október 25. - 15:31

A Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke az éghajlat-védelem napja alkalmából javaslatot tett Magyarország karbonsemlegessé válása érdekében.

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozta, hogy a kílmaváltozás megfékezését prioritásként – idézte az LMP politikusának nyilatkozatát a Hír TV.

Meglátása szerint minden egyes döntés meghozatalakor vizsgálni kell a fenntarthatóság kérdését, mert az „mindenkinek elemi érdeke”.

Hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás és a közelgő klímakatasztrófa a jelenleg élő embereket is veszélyezteti, nem csak a következő generációkét.

Éppen ezért több javaslatot is megfogalmazott az LMP, amely a fenntartható jövőt szolgálná a Zöld Garancia Program keretében.

Ennek keretében a mezőgazdaságot is átalakítanák, valamint épületszigetelési programot indítanának, amely csökkenti a károsanyag-kibocsátást.

A legfontosabb programpontjuk azonban mind közül, hogy javaslatuk szerint korlátozni kellene a dízelautók és a benzines autók használatát.

Erre legkésőbb 2035-ben sor is fog kerülni, ugyanis az Európai Unió tervei szerint onnantól kezdve nem lehetne értékesíteni olyan járművet, amit benzin vagy dízel hajt, de még a hibridekkel is leszámolnának.