Dollár
428,97 Ft
Euró
420,81 Ft
Font
478,31 Ft
Bitcoin
19,483 $

Egy leszbikus pár beperelt egy szafariparkot, miután kedvezményes jegyük csak “egy férfi és egy nő” esetében érvényes

Fotó: Unsplash/Yoav Hornung
not image

Borbély Fanni

2021. június 9. - 10:04

Egy leszbikus pár beperelte a Chimelong szafariparkot, a kínai megaváros, Kanton állatkertjét és a Ctrip online utazási óriáscéget is, miután nem engedték meg nekik, hogy igénybe vegyék a pároknak kínált kedvezményes csomagot.

A per tökéletesen példázza az LMBT párok hivatalos elismerésének hiányát, annak ellenére, hogy a kínai társadalom egyre inkább elfogadja a közösséget. A pert a múlt héten fogadta el a sanghaji Csangning kerületi bíróság, Kína egyik legfelsőbb bírósága, mert a két fél nem tudott megegyezni az ügyben. A Chimelong nem válaszolt a South China Morning Post megkeresésére.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

A pár, akik május 21-én, a Kínában nem hivatalos Valentin-napon mentek a parkba, azt mondták, hogy a parkban egy “páros csomagot” vásároltak, amely állítólag 90 jüan (4015 forint) kedvezményt nyújtott. Amikor azonban bementek a parkba, megtagadták tőlük a belépést, és azt mondták nekik, hogy nem vehetik igénybe a páros csomagot, mert a kedvezmény csak “egy férfi és egy nő” számára szól.

A pár tiltakozásul nem volt hajlandó távozni. Amikor panaszt tettek az ügyfélszolgálaton, a vállalat adminisztratív részlegéhez irányították őket. A személyzet egyik tagja azt mondta nekik:

“Az összes általunk ismert pár egy férfi és egy nő… Ha önök különleges helyzetben vannak, miért nem tudták ezt egyértelműen azelőtt, hogy megvették a jegyet?”

A pár több mint két órán át próbált megoldást találni a problémára, sikertelenül. A következő napokban a házaspár a Ctrip, a jegyfoglaló ügynökségtől kapott ugyan visszatérítést, de a Chimelongtól nem. Ezek után a közösségi médián keresztül próbálták felvenni a kapcsolatot a parkkal, de nem kaptak választ. Eközben a kedvezményes jegyek listáját eltávolították a Ctrip és a Fliggy utazási platformról, amely a Postot is birtokló Alibaba Group tulajdonában van.

“Nem akarom, hogy a barátnőm azt higgye, hogy a velem való kapcsolat azt jelenti, hogy eltűröm az igazságtalanságot. Azt akarom, hogy a szerelmünket ne érje hátrányos megkülönböztetés, és hogy a közösségünkben a szerelmet ne hagyják figyelmen kívül”

– mondta a névtelenségét megőrizni kívánó nő.

Zhong Wen, a pár ügyvédje elmondta, hogy a perben azt állítják, hogy a park és a Ctrip megsértette a jegyvásárlásra vonatkozó irányelveket. Kifejtette, hogy miután a pár megvásárolta a kedvezményes jegyet, a Ctrippel és a Chimelonggal kötött szolgáltatási szerződésük megkezdődött. Szerinte szerződésszegésnek minősült, amikor a park megtagadta a szolgáltatást egy olyan záradék alapján, amely diszkriminálta a szexuális kisebbségeket.

Zhong elismerte, hogy nehéz megjósolni az ügy kimenetelét, de hozzátette: “Jogi analitikus szempontból eléggé biztosnak tartom, hogy a Chimelong és a Ctrip megszegte a szerződésüket”.

A Chimelong nem először robbantott ki vitát hasonló helyzetben: 2018-ban egy személy a Weibón közölte, hogy a Chimelong “páros jegye” olyan leírást tartalmazott, amely szerint a jegy csak “csak egy férfi és egy nő számára érvényes”. Akkor a park közölte, hogy javítani fogja a “páros jegyek” működését, és azt mondta, hogy a park nyitott és toleráns a társadalom minden csoportjával.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.