Ezek a Liverpool lehetőségei Salah ügyében

Mohamed Salah, a Liverpool játékosa (k) gólt szerez a Newcastle United ellen az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2021. április 24-i mérkõzésén Liverpoolban. MTI/EPA/Reuters/David Klein
Sport
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Mohamed Salah jövője továbbra is a spekulációk tárgya, miután a hírek szerint egy új, heti 171,5 millió forintot érő liverpooli szerződést is kibulizhat.

A liverpooliak talán megütköztek azokon a feltételezéseken, amelyek szerint Mohamed Salah heti 171,5 millió forintot követel, ha azt akarják, hogy maradjon az Anfielden. Ugyanúgy, mint az év elején, amikor a hírek szerint heti 214,4 millió forintot akart, hogy új szerződést írjon alá a klubbal, bár a Liverpool Echo úgy tudja, hogy ezek a számok messze vannak a valóságtól.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Ha a Telegraph által közölt legfrissebb adatok pontosak, akkor az egyiptomi lesz a Premier League második legjobban fizetett játékosa Cristiano Ronaldo mögött, és megduplázza a jelenlegi bejelentett heti bérét. A hírek szerint a Liverpool hajlandó lenne Salahot a klub történetének legjobban fizetett játékosává tenni, hogy megtartsa őt, egy ilyen összeg pedig vitathatatlanul magasabb, mint amit a klubfőnökök elképzeltek.

Salah jelenleg a világ legjobb játékosa, ehhez kétség sem férhet, az idei szezonban nyújtott eddigi teljesítménye pedig még az Anfielden töltött első szezonjának csillagászati erőfeszítéseit is felülmúlja. Ennek eredményeképpen nyugodtan kijelenthetjük, hogy jelenleg a legjobb éveit éli.

De mit tegyen most a klub? Tartsák meg a világ legjobb játékosának szolgálatait a hátralévő élete végéig egy új szerződéssel, adják el 2022-ben a maximális haszonért, mielőtt lejár a szerződése, vagy hagyják, hogy a jelenlegi szerződését végigcsinálja, és 2023-ban a semmiért veszítsék el?

Csak egy észszerű döntés létezik: a Liverpoolnak új feltételekben kell megállapodnia a játékossal, hogy az Anfieldnél tartsa. A klub ugyanis évek óta kénytelen búcsút inteni a kieső elitjátékosoknak anélkül, hogy valaha is kiélvezhették volna legjobb éveiket.

Steve McManaman, Michael Owen, Xabi Alonso, Javier Mascherano, Fernando Torres, Luis Suarez, Raheem Sterling és Philippe Coutinho sztárlistát alkotnak, és bár lehet, hogy nem mindegyiküknek volt sikeres pályafutása, miután elhagyta a Liverpoolt, mégis akkor távoztak, amikor úgy érezték, hogy kinőtték a klubot.

De az is biztos, hogy a Liverpool csak akkor fogja megfontolni Salah elvesztését, ha a piacon van egy jobb csere, vagy ő maga dönt úgy, hogy távozni akar, de jelenleg egyik lehetőség sem áll fenn. És bár lehet azzal érvelni, hogy egy Kylian Mbappé vagy egy Erling Haaland több mint alkalmas pótlás lenne, mindkét játékos arra számíthat, hogy legalább akkora bért fog kérni, mint Salah a legutóbb bejelentett követeléseivel.

Persze, a világbajnokság győztese hat évvel fiatalabb Salah-nál, és a legjobb évei határozottan előtte vannak, de a dolgok jelenlegi állása szerint nem múlja felül a klub 11-es számú játékosát a globális színtéren. Lehet, hogy jövő nyáron szabad átigazolással elérhető lesz, de mivel a 22 éves játékos állítólag több mint 171,5 millió forintot tesz zsebre hetente a Paris Saint-Germain-nél, minden bizonnyal többe kerülne egy olyan üzlet, amely az Anfieldre csábítaná, mint az egyiptomi szolgálatainak megtartása.

A Liverpoolt az elmúlt években sok kritika érte, amiért nem erősíti annyira a csapatát, mint a riválisai, és ehelyett a jelenlegi sztárjai szerződéseit helyezi előtérbe. Klopp azonban többször is hangsúlyozta, hogy játékosainak új szerződésekkel való lekötése átigazolási ügy.

„Soha nem állt szándékunkban újra költeni, mert a tavalyi csapatunk csodálatos korosztály volt”

– mondta riportereknek 2019 augusztusában.