Dollár
419,71 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
481,60 Ft
Bitcoin
20,303 $

„Jöjjön el most az az óra, amikor Litvánia és Ukrajna együtt ránt kardot”

Fotó: Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Harkov közeli erdőben 2022. május 10-én. MTI/EPA
not image

Koós Alexandra

2022. május 27. - 22:40

Egy litván tévés személyiség a Crowdfunding segítségével gyűjt pénzt, amiből Bayraktar drónokat szeretne vásárolni, hogy ezzel támogassa az ukrán védők harcát.

A török gyártmányú TB2-es UAV fegyver használatához nincs szükség pilótára, nagy pontossággal képes célozni, emellett úgy is nevezik, hogy „az ukrán tőr az éjszakában”.

Soron kívül Brit külügyminiszter: addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg meg nem nyeri a háborút

Először 2019-ben szállították le a drónokat Ukrajnának, azonban az invázió kezdete óta kulcsszerepet játszanak az ország védelmében, ugyanis nagy hatékonysággal voltak képesek célba venni a tankokat, páncélozott járműveket és egyéb célpontokat.

Sikerük nagy visszhangot keltett, miközben egyre népszerűbbé váltak, méghozzá olyannyira, hogy az ukránok már háziállatokat is elneveztek róluk – derül ki a Sky News cikkéből.

Jelenleg egy litván tévés személyiség gyűjt pénzt, hogy több Bayraktart tudjanak finanszírozni Ukrajna védői számára, ehhez pedig a Crowdfundingot használja fel, amely egy közösségi finanszírozási forma.

Andrius Tapinas újságíró 5 millió eurót szeretne összegyűjteni, hogy több drónt vásárolhasson, elmondása alapján pedig már most sikeres az akció, ugyanis az első 24 órában közel 1,9 millió eurót gyűjtött össze.

Facebook oldalán biztatta a követőit, hogy nyújtsanak támogatást a cél érdekében, majd azt írta: „Az általunk megszerzett Bayraktar emelkedjen a legyőzhetetlen Ukrajna fölé. Jöjjön el most az az óra, amikor Litvánia és Ukrajna együtt ránt kardot”.