Dollár
393,46 Ft
Euró
413,20 Ft
Font
479,48 Ft
Bitcoin
17,031 $

Visszavonhatja Litvánia függetlenségének elismerését Oroszország

A NATO megnövelt elõretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) mûveletének keretében Litvániában szolgáló német katonák Olaf Scholz német kancellár érkezésére várnak a Vilniustól 60 km-re északra lévõ gyakorlótéren, Pabradéban 2022. június 7-én. MTI/AP/Mindaugas Kulbis
not image

Nagy Noel

2022. június 9. - 20:29

Litvánia volt az egyik első korábbi szovjet tagköztársaság, amely kikiáltotta függetlenségét a nyolcvanas évek végére széteső birodalomból.

Litvánia kilépése a Szovjetunióból viszont nem volt annyira békés, mint több más tagállam esetében, a szovjet hadsereg ugyanis megpróbálta elnyomni az ellenállást, mely miatt számtalan civil életét vesztette.

Soron kívül Újraindult a Dunai Finomító, de idő kell az ellátási problémák megoldására

Litvánia függetlenségét azonban nem sikerült megakadályozniuk, akkora volt a tömeges támogatása a szuverén állam kikiáltásának. Az augusztusi puccsot követően ráadásul Oroszországban is komoly problémák merültek fel, így nem volt erejük leverni a litván ellenállást.

Végül 1991. szeptember 6-án, a Szovjetunió Állami Tanácsának ülése során Mihail Gorbacsov elismerte a három balti állam, Litvánia, Lettország és Észtország függetlenségét. A szovjet romantikába mélyülő orosz tisztviselők számára viszont ez továbbra is érzékeny pont.

Nem tekinthető így meglepőnek, hogy Jevgenyij Fedorov orosz parlamenti képviselő azt javasolta, hogy vonják vissza a szovjet idők során kibocsátott rendeletet, amely Litvánia függetlenségét ismeri el – derül ki a RIA Novosti beszámolójából.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„Fedorov képviselő úr egy olyan projektet mutatott be, melynek értelmében visszavonnák a szovjet Állami Tanács rendeletét a Litván Köztársaság függetlenségének elismeréséről”

Miért pont Litvánia? Nem meglepő módon azért, mert pont ők támogatják a legsúlyosabb uniós szankciókat Oroszországgal szemben, mint a teljes energiaszektorra való exporttilalmat. Ráadásul katonailag is erősen támogatják Ukrajnát, egyebek mellett nehéztüzérséget küldtek az ukrán hadseregnek.