Dollár
394,95 Ft
Euró
417,78 Ft
Font
484,26 Ft
Bitcoin
17,215 $

Litvánia felkészült arra, hogy teljes erővel megtoroljon egy esetleges orosz támadást

Fotó: A NATO megnövelt előretolt jelenlét (enhanced Forward Presence, eFP) litvániai műveletében részt vevő katonák az Iron Wolf 2022-II (Vasfarkas) fedőnevű NATO-hadgyakorlaton a litvániai Pabradében 2022. október 26-án. MTI/AP/Mindaugas Kulbis
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A litván nemzetvédelmi minisztérium politikai igazgatója szerint magas az ukrajnai háború eszkalációjának kockázata, ezért „mindig készen kell állniuk”.

Litvánia délnyugati részén, Vistytis városában mondhatni elég jól ismerik az ellenséget, ugyanis a határ túloldalán található a kalinyingrádi orosz exklávé, a két területet pedig egy drótkerítés választja el egymástól.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Néhány méterrel arrébb találhatók azok az épületek, amelyek az orosz határállomást alkotják, s ez a helyiek szerint olyan közel van, hogy nyáron hallani lehet, ahogy a túloldalon tevékenykedő őrök énekelnek.

A határállomás a Suwalki-folyosónak nevezett terület túlsó végén található, amelyet korábban már „a világ legveszélyesebb helyeként” és „a NATO Achilles-sarkaként” is emlegettek – derül ki a Sky News beszámolójából.

Ez a közel 60 mérföld (96,56 km) hosszú szakasz Litvánia és Lengyelország határán helyezkedik el, amely egyben a legrövidebb szárazföldi útvonal Fehéroroszország és Kalinyingrád között, így ez jelentős aggodalomra adott okot az utóbbi időben.

A szakadék erőteljes sebezhetőséget jelent

Ha Vlagyimir Putyin elnök valaha is az ukrajnai háború eszkalációja mellett döntene, a Suwalki-folyosó mindkét végén állomásozó orosz csapatok egyszerre vonulhatnának be keletről és nyugatról, potenciálisan elszigetelve Litvániát, Lettországot és Észtországot a NATO többi részétől.

Ezáltal a szakadék erőteljes sebezhetőséget jelent, amellyel Linas Kojala, a Kelet-Európai Tanulmányok Központjának igazgatója is egyetért, hozzátéve, hogy Kalinyingrád és Fehéroroszország gyakorlatilag Oroszország katonai kiterjesztései, amelyek megpróbálhatják elvágni a balti államokat Lengyelországtól.

Vilius Kociubaitis volt katonaorvos szerint néhány helybeli már összepakolt és készen áll, hogy Lengyelországba meneküljön, amennyiben az országot támadás érné a közeljövőben, ha pedig Ukrajna elesik, Litvánia is „nagy bajban lesz”.

Magas az ukrajnai háború eszkalációjának kockázata

Mások azonban a harc mellett döntöttek, ugyanis eddig több mint 8 ezer fő jelentkezett az önkéntes milíciákhoz, míg sokan az ukrajnai idegenlégióhoz csatlakoztak, hogy megvédjék az országot egy potenciális invázió esetén.

A litván kormány elismeri, hogy a Suwalki-folyosó „kritikus pont”, s bár nincs közvetlen inváziós veszély, a kockázat azonban fennáll, így Vaidotas Urbelis biztos benne, hogy „mindig készen kell állniuk”.

A litván nemzetvédelmi minisztérium politikai igazgatója szerint magas az ukrajnai háború eszkalációjának kockázata, ezért figyelik a határokat és megerősítik a védelmet, hogy minden esetleges támadást teljes erővel megtoroljanak.