Litvánia szerint Fehéroroszország rajtuk keresztül akar migránsokat küldeni az Európai Unióba

Fotó: MTI/EPA/Pool/Nyikolaj Petrov
not image

Kolláth Benjámin

2021.június.16 - 19:29

Fehéroroszország információk szerint migránsok Európába juttatásával akar nyomást gyakorolni az EU-ba, a litván külügyminiszter szerint a határra buszoztatott szíriaiak és irakiak országuk ellen alkalmazott „fegyverek”.

A Spiegel írt arról, hogy Fehéroroszország Litvánia szerint iraki és szíriai bevándorlókat szállít szándékosan az EU-s határra. A litván külügyminiszter, Gabrielius Landsbergis szerint ezt megtorlásnak szánják az EU által kivetett szankciók miatt.

A politikus szerint a fehérorosz kormány az állami utazási iroda buszaival szállítja egy „hibrid támadás” keretein belül a litván határra, emiatt az országban idén már kétszer annyi illegális határátkelőt kellett letartóztatni, mint az előző három évben összesen: 387-et, míg tavaly összesen 74-en próbálkoztak ezzel.

A külügyminiszter szerint közvetlenül Litvániát akarják támadni a buszoztatással és a lap megemlíti, hogy Aljakszandr Lukashenko fehérorosz elnök már májusban arra figyelmeztetett, hogy tovább engedhetik a csempészeket: „Eddig megállítottuk a migránsokat és a drogokat, mostantól kapjátok el őket, magatok.”

Az EU és Fehéroroszország kapcsolata akkor romlott meg, amikor 2020 nyarán sokak szerint választási csalás miatt ismét ő került az ország élére. Ezután hosszas tüntetéssorozat kezdődött, amit a rendőrség erőszakkal fojtott el, emiatt sújtotta az Unió szankciókkal az országot.