Dollár
396,65 Ft
Euró
403,36 Ft
Font
477,81 Ft
Bitcoin
23,455 $

Szakértő: taktikai győzelem volt az oroszoknak Liszicsanszk, az igazi harc viszont most jön

A luhanszki régió katonai adminisztrációja által közreadott kép a pusztítás nyomairól a Donyec-medencei Liszicsanszkban 2022. július 3-án. Ukrán hivatalos források szerint az orosz hadsereg megvetette a lábát Liszicsanszk városában. MTI/AP/Luhanszki régió katonai adminisztrációja
not image

Nagy Noel

2022. július 5. - 17:27

Szeverodonyeck és Liszicsanszk egymást követő bevételével gyakorlatilag biztossá vált, hogy az orosz hadsereg teljesen megszállta Luhanszk megyét.

Neil Mevlin, a Royal United Services Institute elemzője szerint Liszicsanszk és ezzel együtt Luhanszk megye bevétel fontos taktikai győzelem volt az oroszok számára, azonban a legfontosabb harc még csak most fog következni – idézte a Sky News.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

Mevlin úgy véli, a kelet-ukrajnai harcok leginkább az első világháború hadviselésére hasonlítanak, ott fordult elő ugyanis az, hogy csekély területi győzelmekért ilyen óriási harcokat vívtak, mint Luhanszk megyében:

„Úgy vélem, ez egy taktikai győzelem Oroszországnak, de ennek hatalmas ára volt. 60 nap kellett ahhoz, hogy egy kisebb előrelépést elérjenek. Szerintem az oroszok győzelmet fognak deklarálni, de a legfontosabb harc még hátra van”

A katonai szakértő elmondása szerint az Ukrajna sorsa szempontjából létfontosságú csatára nem keleten fog sor kerülni, ahol Oroszország leginkább folytatja az offenzíváját, hanem délen, ahol már az ukránok ellentámadásba kezdtek:

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„Ez az a hely, ahol az ukránok előreléptek, különösképpen Herszon környékén. Már elindultak az ellentámadások és szerintem sokkal valószínűbb, hogy Ukrajnának áll a zászló, ha folytatni tudják a nagyobb ellentámadásukat”

Oroszország feltehetően a továbbiakban Donyeck megyére, majd végül Harkovra fogja fordítani a figyelmét, hogy a Donbasszt teljesen bevegye. Ez azért lenne problémás Ukrajnának és a világnak, mert jelentős földgáztartalékok vannak a területen, így Kijev nagy bevételtől esne el, míg a világ orosz gázfüggősége tovább nőne.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.