Liszicsanszk napokon belül eleshet

Fotó: EPA/Olekszandr Ratusnjak
not image

Nagy Noel

2022. június 24. - 09:16

Hatalmas nyomást helyeznek az oroszok Szeverodonyeck-Liszicsanszk ikervárosokra, az ukrán védelem az összeomlás szélén áll.

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) friss jelentése szerint az orosz haderők egyre közelebb vannak a közvetlenül Szeverodonyeck mellett fekvő Liszicsanszkra, amely komoly ostrom alatt volt az elmúlt napok folyamán:

„Az orosz haderők folyamatosan nyomulnak előre Liszicsanszk déli részén és várhatóan napokon belül eléri a várost, noha egyelőre arra nem lehet számítani, hogy az egész Szeverodonyeck-Liszicsanszk régiót elfoglalják”

Jelenleg a legnagyobb harcok Szeverodonyeckben zajlanak, amely egyre inkább Mariupolra kezd emlékeztetni: a várost az oroszok egyre inkább porig rombolják, a harcok pedig házról-házra, méterről-méterre zajlanak.

A Szeverodonyeck-Liszicsanszk régió bevétele az oroszok számára azt jelentené, hogy az utolsó igazi erődítményét is bevennék az ukrán hadseregnek, ezzel pedig Luhanszk megye de facto orosz irányítás alá kerülne, amely az eddigi legkomolyabb sikerük lenne.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Az ISW beszámolója szerint az oroszok továbbra is azon küzdenek jelenleg, hogy a stratégiai fontosságú T1302-es, Bahmut-Liszicsanszk autópályát elfoglalják, mert ez azt jelentené, hogy zavartalanul tudnak a városba vonulni – idézte a Newsweek.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye katonai kormányzója azt is jelezte, hogy az oroszok jelentősen felpörgettek Liszicsanszk bombázását, gyakorlatilag napok alatt rombolta le a megszálló sereg a város egy részét.

Az ISW arról is beszámolt, hogy a kelet-ukrajnai területeken nagyon hatékonyan működik az orosz légvédelem, amely az ukrán kapacitásokat is jelentősen fékezi, valamint hatástalanítja az eddig előszeretettel használt drónokat.

Az intézet ugyanakkor egy negatívumot kiemel az oroszok szempontjából, miszerint az orosz hatóságoknak komoly kihívást jelent az állományi utánpótlás biztosítása, legfőképp erőszakkal besorozott katonákra hagyatkoznak.