Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Fájdalmas csapást mért az orosz légierő Dnyipro közelében

Fotó: Ukrán katonák járőröznek a kelet-ukrajnai Dnyipro egyik utcáján 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Stanislav Kozliuk

Takács Petra

2022. október 1. - 09:38

A rakétacsapásban egy Grom-2 és Tocska-U taktikai rakéták összeszerelő üzem is a földdel vált egyenlővé, de mintegy kétszáz katona is elesett.

Az orosz hadseregnek sikerül megállítania az ukrán előrenyomulást a donyecki régióban lévő Limannál, a város környékére erősítés érkezik – közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség péntek délután tudósítóinak helyszíni jelentésére hivatkozva.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

A hírügynökség szerint a Limanba szállított utánpótlás szempontjából kulcsfontosságú Torszke község az orosz erők kezén van, az elfoglalására indított támadást a falutól északra megállították.

Vitalij Kiszeljov, a szakadár Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese ezt megelőzően a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az orosz és szakadár “szövetséges erők” nehéz harcot vívnak “Krasznij Limanban”, ahol az ukrán erőket a légierő és a tüzérség támadja. Azt is közölte, hogy négy harci taktikai csoport vesz részt a város blokádmentesítésére irányuló műveletben.

Gyenisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője, aki Moszkvában a régió nevében aláírta az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló megállapodást, azt mondta, hogy Limant félkörbe vették az ukrán erők, de a Szvatovébe vezető út az orosz szövetséges erők ellenőrzése alatt áll. Elismerte, hogy a közeli Jampilnál és Drobisevénél is nehéz a helyzet.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentésében nem tett említést az orosz csapatok szorongatott helyzetéről Limanban. Elmondta viszont, hogy az orosz légierő lerombolta az ukrán Grom-2 és Tocska-U taktikai rakéták összeszerelő üzemét Dnyipro közelében. A tábornok szerint orosz rakétacsapás semmisítette meg az ukrán 80. ejtőernyős rohamdandár rakéta- és tüzérségi fegyverraktárát a donyecki régióban, megölve mintegy kétszáz katonát, üzemképtelenné téve 23 haditechnikai eszközt és felrobbantva több mint 30 tonna csöves és rakétatüzérségi lőszert.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok az elmúlt nap folyamán egyebek között megsemmisítettek hat rakéta- és tüzérségi fegyver- és lőszerraktárt, két tábori üzemanyag-utántöltő pontot, egy mobilcsoportot az elektronikus felderítő központtól és egy HIMARS-szakaszt, utóbbit Mikolajivban. Az orosz légierő a beszámoló szerint lelőtt egy ukrán MiG-29-es, a légvédelem pedig egy Szu-25-ös gépet, öt drónt, 18 HIMARS-lövedéket és két amerikai HARM radarelhárító rakétát.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.