Dollár
398,81 Ft
Euró
419,56 Ft
Font
486,90 Ft
Bitcoin
16,870 $

Vajon itthon, netalán külföldön olcsóbb a bevásárlás a Lidl áruházaiban?

Twenty20
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kiderült, hogy a Lidl esetében melyik országban járhatunk a legjobban, ha a szokásos bevásárlást nézzük.

Általánosságban elmondható, hogy az angol, a román és a francia Aldi sokkal olcsóbb a magyarnál, azonban közvetlenül nem érdemes összehasonlítani őket, ezért a G7 portál 42 termékes listát vett elemzésében, amelyek alapján levonhatóak a szükséges következtetések.

A lap által elkészített bevásárlólista a szokásos, minden nap használatos gyümölcsökön és zöldségeken kívül tejet, vécépapírt, csirkehúst, tejtermékeket, valamint kávét tartalmazott.

A végeredmény egészen érdekesre sikeredett, a 31 vizsgált termékről ugyanis kiderült, hogy közülük 14 olcsóbb Angliában, mint Magyarországon, és sokszor nem is kevéssel. Angliában 13 260 forintnak megfelelő fontot, Magyarországon pedig 11 886 forintot fizettünk volna ugyanazért a 31 termékért, ugyanabban a mennyiségben.

Ha a nettó mediánbért vesszük figyelembe, és a 210 ezer forintos értékkel számolunk, akkor azt kapjuk, hogy egy magyar fizetés 5,6 százalékát viszi el a bevásárlásunk, az angol fizetésnek viszont csupán az 1,6 százalékába kerül.

Mindezekből kifolyólag megállapítható, hogy egy magyar család számára 3,5-szer nagyobb teher ugyanazt megvenni ugyanabban a boltban, mint az angolnak.