Lézerrel és hangsugárral azonosíthatóak az agresszív daganatok

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.5 - 23:06

A világon elsőként alkalmaztak ultraszonikus szkennelési módszert rákos páciensek diagnosztizálására, mellyel új dimenzió kapui nyílhatnak meg az onkológus szakemberek előtt.

Az első száloptikus ultrahangos szondát a Nottinghami Egyetem kutatócsapata álmodta meg, amivel lerövidíthetik a sejtszintű diagnosztika időhosszát, ezáltal sokkal gyorsabban detektálhatják a rákos szöveteket az érintett páciensek szervezetében.

A szenzorokban található lézerpár egyik nyalábját első körben magas frekvenciájú hangsugarakká, úgynevezett fononokká alakítják, amit a száloptikai szövet csúcsára helyeznek el. Amikor ezek a fononok belépnek a környező sejtekbe, a hanghullámok összeütköznek a másik lézersugárral, majd a hangsugarak megtett útszakaszának kielemzésével meghatározható a szövetek formája és típusa.

Ezen tulajdonságnak köszönhetően nemcsak a térbeli elhelyezkedést és geometriát, hanem a keménységet és a rugalmasságot is képesek azonosítani, melyek alapján könnyedén kimutathatóak a rákos elváltozások.

Mivel egy ultrahangos megoldásról van szó, ezért egy 3D-s térképen rajzolódik ki a végeredmény, amelyet sokkal részletesebben tanulmányozni lehet, mint például azt egy mikroszkópos vizsgálat esetén megtehetik az orvosok.

A szerkezet készítői szerint a száloptika segítségével precíz ellenőrzéseket lehet elvégezni, melyekkel időben detektálhatóak az agresszív ráksejtek, így még jóval a daganatos szövetek elburjánzása előtt el lehet kezdeni a szükséges kezeléseket.

Jelenleg még gyerekcipőben jár a technológia, ezért a tudósok azon fognak dolgozni, hogy finomhangolják az eljárást, ezáltal nem tartjuk elképzelhetetlennek azt sem, hogy a közeljövőben már minden eddiginél pontosabbá válhat a rákbetegségekkel kapcsolatos kórmegállapítás.