Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,604 $

Bivalyerős lézerrel reagálnak az amerikaiak Kína hiperszonikus rakétájára

Fotó: Unsplash/Artem Bryzgalov
not image

Nagy Noel

2021. november 9. - 10:07

Nem kis szorongást okozott az amerikai hadsereg körében Kína közelmúltbeli ballisztikus rakétatesztje, így reagálni kellett.

Mint kiderült, az USA időközben belekezdett az eddigi legerősebb lézerfegyverének fejlesztésébe, amivel a levegőben lőnek atomjaira az érkező rakétákat és drónokat. Ez egyfajta pánikreakció az USA részéről, miután Kína demonstrálta a ballisztikus rakétáinak kapacitásait.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

Az amerikai katonaság pedig felkérte a Boeinget és a General Atomics Electromagnetics Systemet (GA-EMS), hogy építsenek egy 300 kilowattos, szilárd halmazállapotú lézerfegyvert – számolt be róla a The Sun. Ezzel a technológiával sikerülne egy olyan lézert megalkotni, amely mozgótárgyakon is ott tudja tartani a fókuszát.

Scott Forney, a GA-EMS elnöke kijelentette, hogy ez a nagy erejű, kompakt lézerfegyver sokkal halálosabb eredményekre lehet képes, mint bármi, amit ebben a technológiában eddig megalkottak. Mint fogalmazott, ez szükséges lesz a hadieszközök modernizálására, ugyanis hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi lég- és rakétavédelmi rendszerek.

A The Sun tudomása szerint a hadsereg október 25-én bízta meg a Boeinget és a GA-EMS-t a lézerfegyver kifejlesztésével, napokkal a kínai ballisztikus rakétatesztet követően. Úgy tudni, az amerikai hírszerzés és a hadsereg megdöbbent, hogy Pekingnek olyan rakétája van, ami előbb megkerüli a földet, majd elindul a célpontja fele.

Ennek hatására kezdték el fejleszteni az eddigi legjobb amerikai lézerfegyvert, amely „precedens nélküli” sebességgel tudja megvédeni a katonákat a fenyegetés elől. A GA-EMS alelnöke közölte azt is, hogy a rendszerhez hetedik generációs lézereket biztosítani, különleges könnyűsúlyú kiszerelésben.

A Popular Science becslései szerint amennyiben sikeresen kifejlesztik a technológiát, annyira erős lehet a lézerfegyver, hogy gyakorlatilag bármit el tud pusztítani a kisebb drónoktól egészen a még levegőben lévő rakétákig.

A fegyver a tervek szerint szét tudná robbantani a célpontjait azzal, hogy az erős fényét ráfókuszálja, amellyel gyakorlatilag egy lyukat égetne bele. Ehhez viszont kellő idő kellhet magának a fegyvernek, valamint kellő erővel kell ellátni.

A 300 kilowattos lézert egyelőre még nem tudni, mivel fogják működtetni, felmerült a lehetősége, hogy akkumulátorral vagy közvetlenül az elektromos hálózatról fogják üzemben tartani. A fegyver egyelőre még csak tervezés alatt áll, így kérdéses, mikorra készül el az első prototípus.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.