Lezárásokra és járványügyi szigorításokra készülnek a magyarok ősszel

MTI/Szigetváry Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 14. - 23:11

A legújabb közvélemény-kutatásból kiderült, a magyarok arra számítanak, hogy ősszel ismét csak azok mehetnek hotelbe, étterembe vagy moziba, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal.

A Pulzus Kutató friss, a Napi.hu hírportál számára elkészített reprezentatív felméréséből kiderült, sokan számítanak arra, hogy hamarosan ismét szükség lesz a védettségi igazolványokra.

A felmérés szerint a válaszolók 79 százaléka őszre várja, hogy a hotelek, éttermek és mozik látogatása csak az igazolvány birtokában lesz lehetséges, s mindössze a válaszolók 11 százaléka vélte úgy, hogy nem lesz szükség ekkora szigorítása.

Az eredmények alapján a várakozásokban nincs érdemi különbség nemek szerint. A nők csak egy hajszálnyival tűnnek bizakodóbbnak, 13 százalékuk egyáltalán nem számít az igazolvány újbóli elővételére, szemben a férfiak 9 százalékával. Igaz, a nők 78 százaléka is már készíti őszre a kártyát, míg a férfiak 80 százaléka véli így.

Korosztályonként érdekesebben fest az eredmény. A legfiatalabbak, a 18-39 éves korosztály készül legnagyobb arányban (85 százalékuk) a kártya őszi szükségességére, míg a középkorúak (40-59 évesek) háromnegyede, a 60 éven felülieknek pedig a 76 százaléka gondolja úgy, hogy rövidesen ismét szüksége lesz a védettségi igazolványra.

Az átlagos 11 százalékkal szemben a válaszadó 60 éven felüliek 17 százaléka abban bízik, hogy nem lesz szükség ilyen intézkedésre. A legfiatalabb korcsoportban mindössze 5 százalék vélte így.

Lakóhely szerint nézve az eredményeket kiderül, hogy a budapestiek jóval az átlag fölötti arányban készülnek ősszel a szigorításra, 87 százalékuk legalábbis akkorra várja a kártya ismételt bevezetését.

A megyeszékhelyek, városok és községek lakói valamivel az átlag (79 százalék) alatti arányban válaszolták azt, hogy őszre várhatóan újra szükség lesz az igazolványra.