Clouds
21 Budapest
Dollár
367,94 Ft
Euró
394,78 Ft
Font
442,47 Ft
Bitcoin
22,832 $

Mióta itt jártál:

Letiltják a kínai Covid-politikát bírálók közösségimédia-profiljait

Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Ázsia

Szabó Kata

Szerkesztő

Egyre többen adnak hangot nemtetszésüknek a kormányon lévő kommunista párt jelenlegi, illetve múltbéli koronavírussal kapcsolatos intézkedései kapcsán.

Az 1980-as évek óta nem látott utcai megmozdulásokat követően a kormány feloldotta a korábban érvényben lévő szigorú korlátozásokat, ám ennek eredményeként jelentősen megnőtt az új koronavírusos-esetek száma, a holdújévi utazási roham miatt pedig további fertőzöttekre számítanak.

Soron kívül 3600 fölé emelkedett a törökországi földrengés halálos áldozatainak száma

Az AP hírügynökség információ szerint a hirtelen nyitás több helyen is végletekig leterhelte az egészségügyi intézményeket, ráadásul világszerte egyre több kínai fertőzöttet azonosítanak, ami miatt több országban is kötelező negatív tesztet írtak elő a Kínából beutazók számára, ami a kormánypártnak szintén nem tetszett.

Általánosságban is elmondható, hogy a kommunista párt vezetése nehezen viseli a kritikákat, és ennek köszönhető az is, hogy a kínai Weibo közösségi oldal tájékoztatása szerint 12 854 alkalommal indítottak vizsgálatot, amiért véleményük szerint orvosok, szakértők és egészségügyi dolgozók ellen indítottak támadásokat a felhasználók.

Ezen intézkedés során 1120 felhasználói fiókot ideiglenesen vagy véglegesen letiltottak, egyben jelezték, hogy a jövőben tovább fokozzák a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos kritikus bejegyzések ellenőrzését.

A most letiltott fiókok a hírek szerint főként a korábban érvényben lévő határozatlan idejű utazási korlátozás kapcsán fejezték ki ellenérzésüket, emiatt ugyanis sokan akár hetekre is otthonukban ragadtak, sokszor megfelelő élelem és orvosi ellátás nélkül.