Clouds
21 Budapest
Dollár
353,32 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,82 Ft
Bitcoin
23,546 $

Létezik olyan forgatókönyv, amiről nem szívesen hallanának az autósok

TÉMÁK:
#tankolás
Fotó: MTI Fotó: Mohai Balázs
Gazdaság

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

A mai napon rekordszintre emelkedett az üzemanyag ára Magyarországon, azonban előfordulhat olyan eset, hogy még ennél is mélyebben kell majd zsebbe nyúlni a tankoláskor.

A benzin ára január 4-től 10, a gázolajé pedig 4 forinttal emelkedett, így előbbi átlagára 652, utóbbié pedig 720 forintra nőtt.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Közel egy hónappal ezelőtt döntött úgy a kormány, hogy kivezeti a benzinárstopot, hogy megakadályozza a pánikvásárlásáokat, amik nagy mértékben hozzájárultak a kutak kiürüléséhez. A célt sikerült elérni, ugyanis eltűntek a sorok a kutakról, és egyre több kis benzinkút is ki tudja szolgálni a vásárlóit, ám az árak továbbra is felfelé tartanak.

Olyannyira, hogy a Bujdos Eszter az RTL Híradónak nyilatkozva elmondta, hogy már Szlovéniában vagy Horvátországban 50-70, de akár 90 forinttal is kedvezőbb áron adnak egy liter üzemanyagot, mint Magyarországon.

Erre kontrázott rá Molnár László, a GKI vezérigazgatója, aki először elmondta, hogy a magas ár részben a forint dollárhoz képesti gyengülésének is köszönhető, majd hozzátette, hogy a helyzet adott esetben még romolhat is, hiszen az olaj iránti kereslet felélénkülése és egy esetleges forintgyengülés együttesen akár 700 forint feletti üzemanyagárakat is hozhat.

A DK szerint megoldást jelenthetne a problémára, ha a 27%-os áfát átmenetileg 5%-ra, a jövedéki adót pedig a benzinnél literenként 70, a gázolajnál pedig 20 forintra csökkentené a kormány.