Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,602 $

Letartóztattak egy háborús bűnös szerb férfit: 33 koszovói albánt ölhetett meg

Fotó: Unsplash/MARCIN CZERNIAWSKI

Takács Petra

2022. október 18. - 10:38

A szerb férfit Budapesten fogták el és tartóztatták le, miután háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják: a törvényszék szerint a férfi 23 évvel ezelőtt mintegy 33 koszovói albánt gyilkolt meg.

A Fővárosi Törvényszék elrendelte az ideiglenes kiadatási letartóztatását hétfőn egy szerb állampolgárságú férfinak, akit 33 koszovói albán 23 évvel ezelőtti megölése ügyében gyanúsítottak meg – tudatta a törvényszék közleményben az MTI-vel.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A férfi ellen az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot a pristinai bíróság különleges osztályának kérése alapján.

Az elfogatóparancsot civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekmény és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében bocsátották ki még tavaly szeptemberben.

A rendelkezésre álló adatok szerint a szerb férfi és két társa megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1999-ben Peja Kristal településrészén segítséget nyújtott, illetve részt vett civilek lelövésében, ami 33 koszovói albán halálát eredményezte. A vádlottra maximálisan kiszabható büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés.

A magyar bíróság hétfőn kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk alapján a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei fennállnak-e. A szerb férfi nem járult hozzá kiadatásához. A Fővárosi Törvényszék a magyar Igazságügyi Minisztériumon keresztül veszi fel a kapcsolatot a koszovói igazságügyi hatóságokkal.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.