Letartóztattak egy lengyel írót, amiért hülyének nevezte az elnököt

Varsó, 2021. január 29. Andrzej Duda lengyel elnök a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről folytat megbeszélést a varsói elnöki palotában 2021. január 29-én. MTI/EPA/PAP/Andrzej Lange
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A népszerű lengyel író, Jakub Zulczyk három évig tartó börtönbüntetésre számíthat azért, amiért Andrzej Duda államfőt ostobának nevezte egyik novemberi Facebook-bejegyzésében.

Zulczyk azért kritizálta Dudát, amiért képtelen volt megérteni a Joe Biden beiktatásához köthető választási procedúrákat – olvasható a BBC riportjában.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Duda egyik Twitter-posztjában értetlenkedett novemberben az amerikai elnökválasztás végeredményei kapcsán, amit az író valószínűleg megelégelhetett. Lengyelországban egyébként bűncselekménynek számít, ha a vallási vagy állami vezetőket verbálisan abuzálják és molesztálják.

Az államfő tweetjében tévesen azt írta, hogy „míg várunk az elnökválasztói testület döntésére, Lengyelország kész szorosabbra fűzni kapcsolatait az Egyesült Államokkal.”

Zulczyk Facebook-posztjában megemlítette, hogy éveken keresztül amerikai politikát tanult, és soha életében nem hallott még arról, hogy az USA-ban létezne elnökválasztói testület.

„Joe Biden lett az USA 46. elnöke, Andrzej Duda pedig hülye” – írta a közösségi médiában a neves író.

Az ügyészség vádirata szerint Zulczyk kijelentése sértő, offenzív és elfogadhatatlan volt, ezért gyanúsítottként idézték be a tárgyalásra. Az író elmondta, az egész esetről először a sajtóból értesült, később azonban világossá vált számára is, hogy valóban letartóztathatják.

Lengyelországban jelenleg kilenc Zulczykéhoz hasonló per zajlik, melyek az állami szimbólumok és döntéshozók megbecstelenítésével kapcsolatosak, mindegyik érintett vádlott felfüggesztett vagy akár letöltendő börtönbüntetést kaphat.