Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

Nyolc embert tartóztattak le a török bányakatasztrófa miatt, köztük az igazgatót is

Amasra, 2022. október 16. Az amasrai szénbánya 2022. október 16-án, két nappal azután, hogy robbanás történt a tárnában. A halálos áldozatok száma negyvenegyre emelkedett, a sebesültek száma tizenegy, 58 további vájár sértetlenül megmenekült, egy embert még keresnek. A feltételezések szerint sújtólég okozta szerencsétlenség idején 110 dolgozó tartózkodott a tárnákban. MTI/AP/Halil Hamra

Takács Petra

2022. november 1. - 20:45

Az október közepén bekövetkezett szerencsétlenségben 41 bányász vesztette életét. 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe, később azonban többeket elengedtek.

Szándékos testi sértés és emberölés vádjával letartóztattak Törökországban nyolc embert az október közepi halálos bányaszerencsétlenség ügyében – jelentette kedden a Hürriyet török napilap internetes oldalán.

Soron kívül Faragó Tamás megrendülten nyilatkozott Csapó Gábor haláláról

A beszámoló szerint az érintettek között van a bányaigazgató, az igazgató helyettese, valamint több mérnök is. A szerencsétlenség október 14-én történt egy szénbányában az észak-törökországi Bartin tartomány Amasra körzetében: 41 bányász vesztette életét, 11 pedig sérüléseket szenvedett, amikor 300 méteres mélységben robbanás következett be.

A török hatóságok az esettel kapcsolatban október utolsó hetében 24 gyanúsítottat vettek őrizetbe, közülük 16-ot később szabadon engedtek.

Az előzetes szakértői jelentés megállapította, hogy az elmaradt fejlesztések fontos szerepet játszottak a baleset bekövetkeztében. A katasztrófa egy elégséges és hatásos szellőztető rendszerrel megelőzhető lett volna – húzták alá, hozzátéve, hogy a létesítmény időszakos ellenőrzése sem volt megfelelő.

Az amasrai bányaszerencsétlenség volt Törökország közelmúltbeli történelmének egyik legsúlyosabb ipari balesete.

MTI

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.