Dollár
391,89 Ft
Euró
412,34 Ft
Font
478,09 Ft
Bitcoin
16,850 $

Hatalmas összeget utal át az USA Lengyelországnak védelemfejlesztésre

Fotó: A lengyel légierő egyik F-16-os vadászgépe a Ramstein Legacy 2022 légvédelmi gyakorlaton, amelyet a NATO légi parancsnokság integrált légi- és rakétavédelmi (IAMD) gyakorlata keretében tartanak Poznanban 2022. június 7-én. MTI/EPA-PAP/Jakub Kaczmarczyk
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Lengyelország szintén aktív részese Ukrajna fegyveres támogatásának, amit az USA is elismer, és most közel 290 millió dollárt utal át nekik védelemfejlesztésre.

Az amerikai kongresszus jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnának és a szomszédságában fekvő országoknak szánt védelemfejlesztési program keretében 288,6 millió dollárt utaljon át Lengyelországnak – közölte csütörtökön a varsói amerikai nagykövetség.

Soron kívül Csak találgatás: nincs még megegyezés a Liu-fivérek távozásáról

A Foreign Military Financing (FMF) nevű projekt keretében nyújtott támogatás amerikai katonai felszerelések beszerzésére és Lengyelországban amerikai vezetéssel zajló kiképzésekre fordítható.

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint a vissza nem térítendő kölcsönök formájában nyújtandó támogatás azzal függ össze, hogy Lengyelország hadi felszerelést adott át az Oroszország által megtámadott Ukrajnának. Az FMF célja Lengyelország esetében a fegyverkészletek feltöltése, beleértve a páncélosállományokat is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 8-án Kijevben jelentett be 2,2 milliárd dollárt (956 milliárd forintot) érő támogatást Ukrajna és a szomszédságában fekvő 18 ország számára. A mostani bejelentésben érintett eszközök ennek a támogatásnak a részét képezik.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Facebook közösségi honlapon azt írta: az amerikai döntés és “a NATO keleti szárnyának erősítése” annak bizonyítéka, hogy a védelmi szervezet “sosem volt még olyan erős és egységes, mint most”.

A támogatás “hatalmas megerősítést jelent a lengyel hadsereg számára”, amellett a 137 milliárd zloty (11 800 milliárd forint) mellett, amelyet Lengyelország jövőre a védelmi költségvetésre, fegyverbeszerzésre és lengyel hadiipari beruházásokra szán – áll Morawiecki bejegyzésében.

MTI