Antiszemitizmusba csapott át a lengyel Covid-ellenes tüntetés: „a zsidók állnak a járvány mögött”

Fotó: Illusztráció/MTI/PAP/EPA/Radek Pietruszka
not image

Nagy Noel

2021. július 23. - 00:41

Ami egy lezárás- és vakcinaellenes tüntetésnek indult Lengyelországban, az inkább egy egészen abszurd bekiabálásokkal megspékelt politikai demonstrációba csapott át a hétvége folyamán.

Legalább három embert le is tartóztattak, mivel fizikailag konfrontálódtak a rendőrséggel – számolt be róla a Notes From Poland. A vakcinaellenes tüntetés gyorsan átcsapott antiszemitizmusba, többek között a demonstrálók azt kiabálták, hogy a „zsidók állnak a járvány mögött” és ők „irányítják a világot”.

Egy ettől független megmozduláson a szélsőjobboldali Konfederacja párt – amely szinte minden egyes koronavírussal kapcsolatos tüntetéseken jelen volt – hívői szintén hasonló antiszemitizmusba csaptak át, ott az hangzott el, hogy „nem akarják a zsidóságot” Lengyelországban.

A 70 ezer lelket számláló nyugat-lengyel Glogów városában az egyik helyi futballklub drukkerei szervezték meg a legújabb Covid-elleni tüntetéseket, ahol többek között a lezárások, az intézkedések és a vakcinák ellen demonstráltak.

A glogówi tüntetésen többek között a „hagyjanak fel a negyedik hullám propagandájával”, a „hagyjanak fel az egészségügyi szegregációval” és a „hagyjanak fel a vakcinákra való kényszerítéssel” szlogenek hangzottak el javarészt.

A szervezők álláspontja szerint ugyanis a lengyel kormány a „halálos vírusra” (a szervezők tették idézőjelbe, bagatellizálva a vírust) hivatkozva limitálja a nép szabadságjogait, ezért felszólították a lakosokat, hogy csatlakozzanak a „jövőért folytatott harcba”, amit a „globalisták” ellen vívnak.

Az antiszemita indíttatású konteózás aztán egészen magas szinteket öltött a tüntetéseken, egy ember például konkrét kérdést intézett a tömeg fele: „Mindannyian tudjuk, kik állnak a ’járvány’ mögött és kik irányítják a világot, igaz?”; mire a tömeg egyhangúlag felelt: „A zsidók”.

Attól viszont nem kell megijedni, hogy ez egy tömeges álláspont lenne Lengyelországban, ugyanis a demonstrációkra mintegy 100 embert sikerült összeszedni, akik főként a nacionalista és szélsőjobboldalról kerültek ki az általuk viselt szimbólumok alapján.

Legutoljára áprilisban volt említésre méltó, komolyabb tüntetés a lezárások és a vakcinák ellen még Bialystokban, amelyen több százan részt vettek. A legnagyobb tüntetés októberben volt még Varsóba, ahol több ezren részt vettek és legalább 278 embert letartóztattak.

A legtöbb ilyen eseményt a Konfederacja támogatja, amelynek parlamenti képviselői mindig megtagadták a maszkviselést. A pártvezér, Grzegorz Braunnak már hosszú történelme van az antiszemita összeesküvés-elméletek terjesztésében, legutoljára akkor hívta fel magára a figyelmet, amikor a maszkviselést ahhoz hasonlította, hogy a nácik a zsidókat karszalagok viselésére kényszerítették.