Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

Rövidesen beköszönt a tél, a lengyelek viszont szénhiánnyal küzdenek

Fotó: Unsplash/Bence Balla-Schottner
not image

Borbély Fanni

2021. november 11. - 20:06

Lengyelország híján van a szénnek, megoldást pedig csak az jelenthet a problémára, ha Oroszországból importálnak.

Helyi beszámolók szerint eddig hat lengyel energiaszolgáltató vállalat jelezte az ország energiaszabályozási hatóságának (URE), hogy nem rendelkeznek elegendő nyersanyaggal a közelgő téli csúcsfogyasztás kielégítésére.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

A bányászat üteme is csökkent, de a koronavírus-járvány okozta keresletnövekedés is akadályozza őket az importban, így kénytelenek alternatív megoldást találni a problémára. A Napi.hu a Rzeczpospolita napilap nyomán azt írja, az ország legnagyobb elektromosenergia-termelője, az állami tulajdonban lévő Polska Grupa Energetyczna (PGE) sokkal kevesebb készlettel tud dolgozni tavalyhoz képest.

Habár a fosszilis energiahordozókat globálisan próbálják megújuló energiaforrásokra cserélni, ismeretes, hogy Lengyelország a világ egyik legnagyobb szénbányásza, a PGG, mely az ország legnagyobb bányászcsoport, elkezdte eladni tartalékait. Lengyelország 8 millió tonnás tartaléka, melyet a járvány idején halmozott fel tavaly, mostanra 4,4 millió tonnára csökkent. A hiány miatt ezért az országnak Oroszországból kell importálnia gázt és szenet.