Lengyelország nem hajlandó rubelben fizetni, felmondták az oroszokkal való gázszerződést

Fotó: EPA/Pawel Supernak
not image

Nagy Noel

2022. május 23. - 21:58

Bejelentette a lengyel kormány a hétfői nap folyamán, hogy felbontották az Oroszországgal kötött szerződésüket a Jamal-gázvezetéken történő szállításra vonatkozóan.

Varsó kijelentette korábban, nem hajlandó fizetni rubelben a gázért az oroszoknak, mire válaszul Moszkva megszakította a szállítást áprilisban – emlékeztet a Reuters. A magyar kormány ezzel ellentétben nem vitatkozott, azonnal jelezte, hogy rubelben fog fizetni.

Anna Moskwa, Lengyelország környezetvédelmi megerősítette a lengyel médiának, hogy a szerződés felbontása nem érinti a Németországból történő gázszállítást, melyet ugyanezen a vezetéken végeznek.

Lengyelország ugyanakkor már korábban jelezte, hogy nem tervezik meghosszabbítani a 2022 végén lejáró szerződést. A lengyel állami gázvállalat, a PGNIG már 2019-ben közölte a Gazprommal, hogy nem fogják a szerződést megújítani.

„Oroszország agressziója Ukrajna ellen csak megerősítette a lengyel kormány döntésének pontosságát, miszerint teljesen függetlenné válunk az orosz gáztól. Mindig is tudtuk, hogy a Gazprom nem egy megbízható partner”

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Dmitri Peszkov, a Kreml szóvivője viszont azzal érvelt, hogy Lengyelország amúgy sem fizetett jó ideje a gázért és csak akkor lehet beszélni gázszállításról, ha az írott megállapodást betartják és fizetnek érte.

Peszkov jelezte, hogy alaposan meg fogják vizsgálni, mik lehetnek a potenciális következményei a döntésnek, miszerint felmondják a szerződést. Ez a lengyeleket viszont már nem érinti, a Jamal-vezetéken már jó ideje a Németország felőli oldalról kapják a gázt.

Az európai ország jelentős része elkötelezett amellett, hogy megszakítsa együttműködését Oroszországgal és függetlenné váljon az orosz energiahordozóktól. A magyar kormány azon kevesek egyike, aki jelezte, ez nem lehetséges, így meg se próbálnak keresni alternatívát.