Lengyelország „nácimentesítése” is szóba került az orosz politikusok között

MTI/EPA/ALEXANDER ASTAFYEV
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Oleg Morozov, az Állami Duma ellenőrző bizottságának elnöke kemény szavakkal vágott vissza a lengyeleknek.

Morozov szerint az Oroszországról mint „rákos daganatról” nyilatkozó lengyelek arra ösztönzik az Orosz Föderációt, hogy Ukrajna után Lengyelország legyen a következő a „nácimentesítés” sorában.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Korábban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Telegraph című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy szerinte Oroszország „rákos daganat, amely halálos fenyegetést jelent egész Európára

Andrzej Duda lengyel elnök pedig kijelentette, hogy Oroszország kénytelen lesz ellenszolgáltatást fizetni Ukrajnának a háborús károkozás következtében – írta meg az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi.

Vlagyimir Putyin a február 24-én indított háború kezdetén azzal jellemezte fő célját, hogy „megvédi azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éven keresztül bántalmazott, valamint népirtást követett el velük szemben”.

Erre hivatkozva Putyin megkezdte – az ő szavai szerint – „Ukrajna demilitarizálását és nácimentesítését„, valamint kezdeményezte, hogy „bíróság elé állítsák az összes háborús bűnöst, aki felelős a donbászi civilek elleni véres bűncselekményekért”.