Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

Lengyelországban jódtablettákkal készülnek egy esetleges ukrajnai nukleáris katasztrófára

Fotó: Unsplash
not image

Koós Alexandra

2022. szeptember 22. - 19:31

Komolyan veszik azt a veszélyt, hogy a szomszédban dúló háborúban megsérülhet az ország valamelyik atomerőműve, amely által radioaktív szennyezés érhetné a lengyel területeket.

A lengyel kormány országszerte kálium-jodid tablettákkal látta el a tűzoltóságokat, hogy sugárvészhelyzet esetén a lakosság körében mielőbb szét tudják őket osztani, ugyanis attól tartanak, hogy az ukrajnai háború miatt valamelyik ukrán atomerőmű megsérülhet.

Soron kívül Nyerő Páros: Muri Enikőnél betelt a pohár, elhagyja a villát? (videó)

Emellett felhívták a figyelmet, hogy ez egy szabványos eljárás, amelyet egy esetleges vészhelyzet miatt kell alkalmazni, jelenleg azonban nincs sugárveszély, a helyzetet pedig folyamatosan figyelemmel kíséri az ország atomenergia-ügynöksége.

Amennyiben olyasmi történne, ami szennyezéssel jár, azonnal beindulnának azok az eljárások, amelyek keretében szétosztanák a kálium-jodid tablettákat, ugyanis azok beszedése gátolja, hogy a radioaktív jód lerakódjon az emberi szervezetben – közölte a Notes from Poland.

A lengyel atomenergia-ügynökség szerint az orosz megszállás alatt lévő zaporizzsjai atomerő körüli harcok egyelőre nem tettek olyan kárt a létesítményben, ami nukleáris szennyezéssel fenyegetne, ebben a helyzetben pedig a szakértők nem tanácsolják a jódtabletták szedését.

Kiemelték, amennyiben szükség lenne a készítmények alkalmazására, arról a hatóságok minden esetben tájékoztatnak, ezzel pedig arra utaltak, hogy a háború kitörése után az emberek egy része, emlékezve az 1986-os csernobili katasztrófára, elkezdett készleteket felhalmozni a tablettákból.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.